De visita per Tortosa

Tortosa és una joia per descobrir a nivell històric, monumental i turístic.

Tortosa és accessible des de l’AP-7. Només entrar ja es veu que té una rica història que ve de lluny. Va ser capital del territori ibèric de l’Ilercavonia i més tard els romans la van ocupar i romanitzar igual com va passar a tot el territori. Fins que els musulmans van establir-hi el seu assentament durant el període Omeya. Tortosa era una joia perquè disposava de port i estava ben comunicada pel pas de la Via Augusta.

A l’inici de l’època medieval Turtusha va ser un regne de taifa, però amb la cristianització i la conquesta de Ramon Berenguer IV, va cobrar tot el seu pes. El Renaixement va comportar 10 anys de guerra civil i una pèrdua de pes considerable, però al segle XV Tortosa va acollir el més important debat entre cristians i jueus, en plena edat mitjana.

Tres segles després les tropes de Felip V van prendre la ciutat i els francesos la van ocupar entre els anys 1811 i 1814. Tortosa va viure unes dècades d’esplendor i creixement que va estroncar la Guerra Civil, quan la ciutat va patir bombardejos tan intensos que van quedar pràcticament destruïda.

Tortosa ha arribat fins als  nostres dies, però la petjada històrica de tantes èpoques viscudes està ben present en els seus carrers amb una certa estructura de la trama urbana de carrers i places.

Un conjunt històric imponent

Tota la ciutat de Tortosa és un gran conjunt històric a la vora del riu Ebre. En els darrers anys s’han fet una sèrie d’intervencions per convertir-la en un pol turístic singular, que ajuden a encaixar la història amb la ciutat moderna. Aquests són alguns dels seus principals monuments i edificis, la visita dels quals és imprescindible.

Castell de Sant Joan o de la Suda

És una fortalesa que s’alça sobre la ciutat, com un increïble mirador sobre el riu sobre el turó central de l’antiga ciutat. És un punt defensiu i estratègic de primer ordre. Al castell es conserven algunes sales, el polvorí, les muralles, el pati d’armes i galeries subterrànies. Avui és un Parador Nacional de Turisme.

Altres fortificacions visitables són el Fort del Sitjar, diferents trames de la muralla i diverses torres, com la del Corder i la del Prior.

Catedral de Santa Maria

És un Monument Històric Artístic d’Interès Nacional. Es va començar a construir el 1347 i es va consagrar el 1597. Té absis, girola, presbiteri i tres naus amb claus de bòveda d’estil gòtic molt refinat. A l’altar major hi ha el retaule de Santa Maria de l’Estrella del segle XIV, que mostra escenes del Nou Testament i de la Mare de Déu. Destaquen les capelles de la Mare de Déu de la Cinta i la capella del Roser. Al claustre hi ha 6 rellotges de sol i una epigrafia molt interessant.  Si visites la catedral de Santa Maria no et pots perdre el Palau Episcopal que està al costat i que conté l’Arxiu Històric Diocesà.

 Reials Col·legis de Tortosa

Són 3 edificacions dels dominics ubicades al carrer de Sant Domènech i declarades Monument Nacional: el Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, l’edifici renaixentista més important de Catalunya; el Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènech que era l’antiga universitat, i finalment, l’Església de Sant Domènech, d’estil gòtic.

La Llotja medieval

És la més antiga de les llotges conservades al territori de la Corona d’Aragó i també la més important del seu temps perquè establia el preu del blat a la vessant occidental del mediterrani. Avui se’n conserva el porxo del blat del segle XIV.

No deixis de visitar, també, el Palau Montagut, el Palau Despuig, el Palau Oriol, el Palau Capmany, el Palau Oliver de Boteller o Casa Villoria, la Casa-palau Abària-Aldana, l’Escorxador públic, el Palau Montagut, el Mercat Municipal, l’Església del Roser, la casa Grego o el Temple de la Reparació, entre altres.

Jardins i zones verdes interessants

Quan al segle XIX la ciutat va créixer, les muralles van anar a terra i l’eixample tortosí es va obrir a futurs carrers i places. A l’any 1848 es va construir el Passeig del Temple al costat del Baluard de Sant Pere, però mica a mica es va aconseguir aplanar més terreny en el qual, entre altres elements, es va construir el jardí romàntic amb trets modernistes i afrancesats amb una gran varietat de plantes i d’arbres tan autòctones com exòtiques.

El riu Ebre i la ciutat de Tortosa

Tortosa es un enclavament perfecte per acostar-se al Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit i la Reserva Nacional de Cacera i que seguint un traçat antic connecta la Terra Alta i el Baix Ebre amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre, els espais naturals de la Serra de Cardó i les coves de Benifallet;  els conjunts d’Horta de Sant Joan, Arnes o Miravet, els escenaris de la Batalla de l’Ebre i les activitats fluvials que s’hi ofereixen, enmig d’aquest paisatge tan singular.

Fires i Festes

No et pots perdre ExpoEbre, la fira multisectorial que es celebra a Tortosa y que disposa d’un espai de fins a 5000 metres quadrats per exposició.

Importantíssima la Festa del Renaixement en la que participen desenes d’actors i de públic omplint els carrers vestits d’època, música i festa durant quatre dies de la segona quinzena de juliol.

“L’Esplendor d’una Ciutat” és el nom que rep la festa que recorda el període històric del segle XVI, importantíssim per Tortosa. Es celebren activitats culturals i lúdiques, però és especialment destacable la Parada d’Armes on honor de les banderes de la Vegueria de Tortosa.

La Festa Major de la ciutat és el setembre, en honor a la Mare de Déu de la Cinta, patrona de Tortosa. Una altra ocasió per visitar Tortosa en festes, amb actuacions, música, pirotècnia i tots els actes de caràcter tradicional.

Anterior
Alba Vilas Baiges serà la pregonera de l’Unicorns Pride 2024
Següent
Tortosa debatrà el paper de la cultura en l’arrelament dels joves la món rural