Comencen les rutes guiades per la Tortosa templera

Tortosa té un passat templer molt important, que ha deixat a la ciutat edificis tan importants com el Castell de la Suda o el Palau del Temple, entre molts altres.

Aquests edificis i molts altres racons de la capital del Baix Ebre són els protagonistes de la visita guiada i teatralitzada que es portarà a terme en les properes dates. L’empresa organitzadora, Conficon, és també l’encarregada de gestionar el grup de persones que s’apuntin a l’activitat.

De la mà d’un cavaller templer, aquesta visita ofereix la possibilitat de descobrir els racons templers, els barris i carrers que es conserven, les torres, els convents i també els documents que hi ha al voltant del Castell de la Suda.

Tortosa en mans del Temple

 

El Temple va ser una organització militar i católica que va existir a l’època medieval. Els seus membres combinaven la destresa marcial i militar amb la vida monástica. El seu objectiu i raó de ser era defensar els llocs clau de Terra Santa i als peregrins de l’Orient Mitjà i altres llocs de la cristianitat.

Els templers tenien la seva seu a Jerusalem i formaven un exèrcit important que va arribar a controlar terres i castells a Llevant i per tota Europa.

Tortosa va ser una de les comandes urbanes més importants i poderoses d’aquest ordre a la Corona d’Aragó des que la van conquerir el 1148.

Abans dels templers Tortosa era una ciutat musulmana important situada a la riba esquerra de l’Ebre, amb una medina presidida per la Suda, situada al lloc més elevat i estratègic del terme. Al mateix temps, Tortosa era un port fluvial i marítim alhora, el que redoblava la seva importància. A la medina hi havia la mesquita principal que es va convertir en catedral després de la conquesta, i també dos ravals, un al nord i l’altre al sud de la ciutat. Als ravals trobaren immobles andalusins en els quals van establir nous habitants cristians.

 

Els templers van posseir Tortosa per espai de 140 anys, temps en el qual va créixer molt amb la creació de barris nous urbanitzats sota la seva iniciativa: al nord, la Vilanova amb el call nou i, al sud, els de Santa Clara i el Temple. A més van remodelar tant els espais nous com els vells amb criteris racionals, obrin places, construint clavegueres i altres millores.

A un i altre costat del riu hi ha documentades torres de guaita i defensa controlades pel Temple.

Aquest passat és el que ensenya la visita a la Tortosa templera organitzada per aquest proper diumenge i propers.

Trobareu tota la informació en aquest enllaç i també us podreu inscriure a l’activitat: https://conficon-turisme.com/ruta/la-tortosa-templaria/

 

Anterior
El Consell Comarcal del Baix Ebre promou l’activitat socioeconòmica als municipis petits
Següent
Comença el Carnaval a diverses poblacions de les Terres de l’Ebre