Bòreas, den Tines (Toni Martínez i Farré), nova cita al Centre dInterpretació de la Terrissa de la Galera
‘Tines’ és fill de Sabadell i va iniciar els estudis d’art a l’Escola Industrial i d’Arts i Oficis, en l’especialitat de ceràmica, juntament amb Agustí Puig i tenint com a mestre Josep Maria Brull i Pagès.
Segons les seves pròpies paraules, “no és fins que es trasllada a Igualada, el 2004, que es proposa pintar, corprès per la llum de l’Anoia i la Segarra. En aquest període, assessorat pel pintor Antoni Borrell i Pujol, a Artesa, inicia una nova etapa creativa”.
És el segon cop que Tines exposa al Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera. La primera ho va fer l’any 2019. Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives arreu de Catalunya i Terres de l’Ebre: Igualada, Cervera, Barcelona, Les Borges Blanques, Vic, Artesa de Segre, la Baronia de Rialb, Sant Cugat del Vallès, Calldetenes, Montesquieu, Horta de Sant Joan, Jesús, etc.
‘Bòreas’ és el títol que li ha posat ‘Tines’ a l’exposició que es podrá veure a partir del dia 3 de març.
Segons la mitologia grega, Bòreas era la personificació del vent del nord i era una de les quatre divinitats de l’element aeri. Als diferents quadres que conformen l’exposició, amb tècnica mixta i acrílic, apareixen fenòmens meteorològics on pren protagonisme aquest vent del nord, tan i tan present a les Terres de l’Ebre i que condiciona el nostre paisatge i la nostra manera de ser.
A més de Bòreas, altres deus de la mitologia grega, s’entreveuen a algunes de les composicions, ja que tenen el poder sobre la pluja, el vent, els núvols, etc. i són ells qui decideixen sobre la meteorologia… Amalgames de colors suaus, formes diluïdes que deixen entreveure diferents espais, on la línia és fonamental o d’altres on les textures penetrants ens criden l’atenció pels seus colors intensos.
La llum i la perspectiva reben un tracte especial i són els que marquen les directrius a pràcticament totes les seves composicions tot i que els colors són essencials també. Els pastels ens transmeten seny, esperança, claredat i ordre, mentre que els vermellosos i negres ens mantenen alerta transferint-nos dinamisme, vitalitat, passió però també quelcom de tristor i enyorança.
Amb tot, obres plenes de força, de vitalitat algunes d’elles mostren la manera tan convulsa en que vivim mentre que d’altres ens conviden a reflexionar. Aquesta percepció és possible gràcies a una extraordinària qualitat tècnica.
L’horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.