Alerta per la calor prevista per aquest cap de setmana

Es preveuen temperaturas extremes a pràcticament tot Catalunya.

Aquest estiu no dona treva ni sembla que tingui ganes d’afluixar la seva intensitat. D’acord amb els registres, aquest és l’estiu més calorós en el que va de segle i l’anterior en el que es van registrar temperatures més altes va ser l’any 2003.

De cara a aquest cap de setmana llarg es preveuen temperatures a l’entorn dels 40 graus amb un risc d’incendi molt elevat.

El Pla Alta en nivell 3 s’ha decretat en 6 comarques de Lleida, l’interior de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

D’acord amb la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), avui divendres s’iniciarà un ascens de les temperatures, que ja fa moltes setmanes que són anormalment altres. Es notarà, sobretot a molts punts del prelitoral central i nord i també a la depressió central de Catalunya, on està previst que s’arribi als 40 graus de temperatura.

Pla Alfa de nivell 3, activat

El Pla Alfa és el procediment establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals, davant les situacions de perill que es puguin produir per diverses causes. En aquest cas, el Pla Alfa de nivell 3, el màxim possible, indica un nivell extrem de perill d’incendi i per tant, a les zones on aquesta alerta està activada, cal anar amb moltíssima cura. Això és al sud de Lleida, a l’interior de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.  L’alerta afecta 44 municipis de les següents 6 comarques: Garrigues, Segrià, Noguera, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta. Està previst que a punts de ponent i de la vall de l’Ebre la temperatura ambiental s’enfili als 40 graus fàcilment.

Què implica el nivell 3 del Pla Alfa?

Doncs implica que no es pot fer cap activitat amb risc d’incendi forestal, que queden aturats tots els treballs als boscos i també la caça en els municipis afectats. Fins a 863 autoritzacions que s’havien concedit de cara a aquest divendres i el cap de setmana han quedat suspeses a les comarques de ponent, Tarragona i Ebre.

El cos d’Agents Rurals recorda que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències, accidents o de forma intencionada, i demana tenir present que està prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle, actes que si bé sempre són reprovables, davant una situació tan extrema de perill, encara ho són més.

Per això mateix Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de Prealerta el Pla d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT i fa una crida a la ciutadania perquè extremi totes les precaucions en aquest episodi de perill extrem d’incendi, causat per la combinació de sequera extrema i temperatures altes, que previsiblement, pot arribar al seu punt crític aquest cap de setmana.

Més informació: https://interior.gencat.cat/plaalfa

 

Anterior
Pesquen un silur albí de gairebé 100 quilos a l’Ebre
Següent
Alegria, és Festa Major!