El lema d’aquest any “Aigua, font de vida” EbreLumen el Festival de Videomapping a la Natura de Catalunya, és gratuït i obert a tothom. Començarà el 3 de maig a Flix i acabarà el 7 de juny a Ginestar, passant per 10 poblacions de la Ribera d’Ebre.
Dimecres, 24 d’abril, s’ha dut a terme la presentació de l’EbreLumen 2024, organitzat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, juntament amb els ajuntaments dels pobles que l’acullen, i amb el suport del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) i l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE). Començarà el 3 de maig a Flix i acabarà el 7 de juny a Ginestar i el festival es reforça enguany dins la marca Festivals Terres de l’Ebre per arribar a més públic territorial i nacional. En la presentació hi han intervingut el president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, el president del COPATE, Ivan Garcia, i el comissari del festival, Albert Pujol.
1r Concurs Nou Talent Videomapping
En aquesta quarta edició hi haurà tres continguts nous de videomapping a la natura a cada municipi, un estarà relacionat amb el poble en qüestió, un altre amb la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre i, finalment, el darrer tindrà com a protagonista l’aigua. Aquest últim sorgeix del 1r Concurs Nou Talent Videomapping, que és una de les novetats d’enguany, del qual han sortit escollits cinc artistes emergents de Catalunya, tres noies i dos nois, que han estat premiats amb l’exposició de dues creacions pròpies cadascú.
L’Ebre Lumen es programa a la primavera i és un reclam turístic, però també cultural per a la població d’aquí.
El president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, ha destacat l’aposta de l’ens per omplir el calendari d’esdeveniments de la comarca d’abril fins a finals de juny, ja que acostuma a ser la temporada més fluixa de visitants i d’activitats. “L’EbreLumen es programa a la primavera i és un reclam turístic, però també cultural per a la població d’aquí”, ha dit el president, el qual ha volgut agrair la implicació enguany del COPATE, el qual ha inclòs el festival en una subvenció de sostenibilitat turística dels fons europeus Next Generation. “Pensem que aquesta nova etapa que ara comença de la mà del COPATE, portarà l’EbreLumen més enllà de la Ribera d’Ebre, fent un sant quantitatiu i qualitatiu i donant-li una bona base perquè es consolidi entre els nostres veïns i visitants”, ha finalitzat Barbero.
Per la seua banda, Ivan Garcia, president del COPATE, ha explicat que han rebut 3 milions d’euros dels Next Generation que seran repartits entre 14 actuacions de les Terres de l’Ebre, una de les quals és EbreLumen el Festival de Videomapping. “Aquestes actuacions tenen l’objectiu de dinamitzar turísticament les Terres de l’Ebre i s’enfocaran en la marca Reserva de la Biosfera perquè la gent posi al mapa turístic de qualitat el nostre territori”, ha dit Garcia.
El festival s’expandirà enguany cap a la resta de comarques de les Terres de l’Ebre.
Per acabar, el comissari de l’EbreLumen, Albert Pujol, ha explicat que el festival creixerà l’any vinent a la resta de comarques de les Terres de l’Ebre, a la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià, concretament en dos municipis de cadascuna, tot i que encara no s’han desvelat quins seran.
“Enguany el lema ‘Aigua, font de vida’ pretén conscienciar del cost de l’aigua i de la importància de
valorar-la i preservar-la”, ha explicat Pujol. El comissari també ha volgut destacar la importància de
realitzar els videomappings a la natura, ja que aquesta és canviant al llarg de l’any i, per tant, és més difícil crear el contingut en antelació, com si es pot fer amb més facilitat en un edifici.
Una de les novetats d’aquest 2024 és l’aposta pel talent. “L’any passat vam aconseguir que gairebé 200 alumnes de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona poguessin conèixer el festival i la tècnica del videomapping perquè des de les seues disciplines artístiques el puguin treballar”, ha dit Albert Pujol.
Hem volgut treballar amb el talent femení
Un dels objectius del festival és poder ser el trampolí per a la professionalització de nous artistes, per això enguany cinc artistes participaran del concurs. Nou Talent, tres dels quals són noies. Aquest fet també es posa en relleu, ja que segons Pujol, “hem volgut treballar amb el talent femení perquè hi ha noies en aquest àmbit i de molta qualitat”.
L’EbreLumen és l’únic festival a Catalunya que fa projeccions de molt gran format en elements de la natura i aconsegueix entrellaçar l’art, la tecnologia i la natura amb el concepte de cultura digital, a més que potencia actius turístics de la comarca lligant-los amb la cultura de qualitat i la innovació. El festival és gratuït i hi pot assistir tothom, de qualsevol edat. Per a més informació, es pot consultar la web ebrelumen.riberaebre.org.