El dissabte 18 de novembre va marcar l’inici de les I Jornades de Memòria Democràtica a La Sénia. Una iniciativa que busca apropar-se al passat recent. L’objectiu és mantenir viva la flama dels valors democràtics que han marcat la història de la localitat.
Les jornades compten amb un programa diversificat d’activitats per commemorar el passat democràtic del territori.
Dissabte es van inaugurar, amb una programació que durarà diversos dies
La inauguració va anar a càrrec de Lluís Montull, director territorial de Justícia. També va presentar el projecte Stolpersteine a La Sénia, a la Sala 1 d’octubre de la Casa de Cultura de la Sénia.
A les 17:30 h, Joan Baptista Beltran Reverté va compartir coneixements sobre els deportats del Montsià, seguit de la projecció del documental “La llibreta del Dr. Gras” a les 18:30 h, amb un col·loqui amb els directors Júlia Albacar, David Barrera i Andreu Prunera.
Les activitats del dissabte van culminar amb una actuació musical a càrrec del Grup Tibetium a les 19:30 h.
El diumenge 19 de novembre la historiadora Eva Garcia va dirigir una visita guiada sobre “Fets i gent de la Guerra Civil de la Sénia”.
La segona setmana d’activitats de les Jornades de Memòria Democràtica
Paral·lelament, la segona setmana d’activitats, el dissabte 25 de novembre, el Centre d’Aviació Històrica de La Sénia obrirà les portes amb una jornada plena d’activitats, incloent-hi presentacions dels projectes locals, sessions al simulador de vol, tallers pràctics i una xerrada col·loqui sobre “L’Aviació a l’abril del 38” a les 17:00 h, a càrrec de Carlos Mallench Sanz.
A banda d’això, diumenge 26 de novembre, els participants tindran l’oportunitat d’explorar el Camp d’Aviació de la Sénia amb una visita guiada a les 11 h, seguida d’un reconeixement a Josep Sànchez Cervelló, autor dels textos del camp i especialista en Història Contemporània de les Terres de l’Ebre , i la projecció del documental “Entre dos fronts” amb col·loqui amb els autors a les 12:30 h.
Per concloure les jornades, el dimecres 29 de novembre a les 19:30 h, Joan Martínez Tomàs, arqueòleg territorial del Departament de Cultura, oferirà una xerrada sobre “Arqueologia i Guerra Civil a les Terres de l’Ebre” a la Sala 1 d’octubre de la Sala de la Casa de Cultura de la Sénia.
Murs amb records. Memòria del silenci
Així, dins del marc de les jornades, s’afegirà l’activitat “Murs amb records. Memòria del silenci“. És una exposició sobre grafits de la Guerra Civil a l’Ebre, produïda pel COMEBE. Es podrà visitar a la Sala Central del Centre Marcel·lí Domingo, des del 14 de desembre fins al 14 de gener de 2024.
La iniciativa busca ser un espai de confluència per persones interessades a aprofundir en el coneixement sobre la lluita democràtica al llarg del segle XX.
Convé recalcar que les jornades tenen l’objectiu de mantenir viva la flama dels valors democràtics que han estat la força motriu al llarg de la història.
Finalment, Aquestes jornades compten amb la col·laboració del Centre d’Estudis Seniencs, el Govern Territorial de Justícia i Cultura a les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Campus Extens de la URV, la Diputació de Tarragona, la Biblioteca Pere Montcada de la Sénia, el Centre d’Aviació de la Sénia i el CAHS (Centre d’Aviació Històrica de la Sénia) i el suport de l’Espai de Reflexió de la Sénia.