Els sabors de l’oli, l’or líquid de Santa Bàrbara

Els sabors de l’oli és una experiència en la que les oliveres i l’oli són les protagonistes. L’objectiu és explicar el seu orígen, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià i en concret, a Santa Bàrbara.

L’oli ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat. També a les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre.

Abans, es podran visitar diferents espais, on es descriuen les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble. També les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Espais que es visitaran

Són els següents:

Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana

Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

Camps d’oliveres

Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.).

Cooperativa Agrícola del Camp i Cooperativa Agrícola Sant Gregori

En les instal·lacions de les dues almàsseres es produeix l’oli d’oliva. Són el fruit de l’associació de la pagesia. en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i es procedirà a la degustació del producte.

Horaris i entrades

Com a resum, l’activitat “Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana” es realitzarà els dissabtes d’11 a 14h. segons el calendari següent:

  • 18 i 25 de novembre de 2023
  • 2, 9 i 16 de desembre de 2023
  • 13, 20 i 27 de gener de 2024

Així, l’experiència turística ‘Els sabors de l’oli’ val 6 euros. Per als menors de set anys és gratuïta, atès que es vol dirigir a un públic familiar i de grups. Podeu trobar més informació a la web del museu www.museuterresebre.cat, i es pot fer la reserva a través de la plataforma Ebreticket www.ebreticket.cat

Anterior
El Palau Oliver de Boteller acull l’exposició itinerant ‘Los pobles dels rius’
Següent
Han començat les I Jornades de Memòria Democràtica a La Sénia