Les Nits de Tyrika, el primer festival ebrenc que es promociona amb un cartell realitzat amb intel·ligència artificial

La primera indicació que van donar els dissenyadors de l’estudi de disseny i comunicació Cultiu al programa d’Intel·ligència Artificial (IA) per a començar a perfilar el cartell de l’edició d’enguany del festival Les Nits de Tyrika d’Alcanar, que tindrà lloc els dies 29 i 30 de setembre, va ser: “pile of crt screens and cables and transistors in the center of the image, trash, 90s, green text in the screens, with a mediterranan background in the night, olive trees –chaos 20” (“«Pila de pantalles CRT i cables i transistors al centre de la imatge, escombraries, anys 90, text verd a les pantalles, amb un fons mediterrani a la nit, oliveres –caos 20”). A partir d’aquí, amb paciència i anant perfeccionant les propostes indicades pels organitzadors, Cultiu ha aconseguit un cartell que segons el director del festival, Àlex Espuny, “sintetitza molt bé què és el festival, història ancestral i cultura contemporània fusionades, que són les dos coses que no podien faltar en el cartell». El director ha explicat que «seguint amb la nostra filosofia disruptiva, enguany la volíem traslladar també al cartell i què millor que la IA per aconseguir un resultat innovador, trencador i únic”. El cartell de Les Nits de Tyrika, és el primer cartell a les Terres de l’Ebre, en l’àmbit dels festivals, realitzat íntegrament amb IA.

En el cartell es pot veure als peus del Parc Arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar, entre oliveres mil·lenàries i l’ermita, que és on des de fa tres anys té lloc el festival, un xiprer que recorda, segons els dissenyadors, “l’antena mística de connexió espiritual, terra-cel”. I al seu davant, un munt de poda preparada per a la crema “simbolisme clar de regeneració, de com lo vell dixa pas a lo nou, i com tot és el mateix quan es fon en cendres a terra, creant estrats temporals que en ser arqueològicament excavats expliquen les històries de vides passades. Un cercle infinit entre passat, present i futur”, explica Àlex Espuny.

En el munt de restes arqueològiques es poden veure restes de la vida ibera, ceràmica fenícia i restes de la vida contemporània, ordinadors antics, sintetitzadors modulars, teclats, guitarres elèctriques, monitors de fòsfor verd, tubs de raig catòdic i oscil·loscopis amb ones sinusoïdals, altaveus, un salacot i l’antena telescòpica d’una TV analògica, que igual que el xiprer, és comunicació, cel i terra. “I tot, -assenyala Espuny- baix el so del tritó trompeta, el corn marí recuperat en les excavacions a la zona, que 2.600 anys després, torna a cridar per reunir-nos al pròsper poblat de Tyrika per gaudir del misticisme i els rituals de la nit”. Completa la imatge la informació d’interès del festival, entre altres, les dates dde celebració d’enguany els pròxims dies 29 i 30 de setembre.
El festival Les Nits de Tyrika se celebra des de l’any 2021 a la zona del Parc Arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcanar i el suport de la Diputació de Tarragona. Una proposta de festival que pretén fusionar l’experiència artística contemporània i avantguardista (Arts sonores, plàstiques visuals, electròniques i digitals) amb la cultura immaterial i ancestral (Primera edat del ferro, cultura Ibera ilercavona i influència Fenícia) i amb el patrimoni (Jaciment arqueològic de la Moleta) i el paisatge locals (Parc d’oliveres mil·lenàries al peu del Jaciment i al costat de l’Ermita del Remei).

Anterior
Arriben les Festes de l’Arròs a Deltebre
Següent
Més de 100 nens i nenes aprenen les tradicions del cultiu de l’arròs a Deltebre