L’Ajuntament de la Ràpita engega la sisena edició d'”Orígens”

Reviure els orígens per no oblidar-los i per tenir clar d’on venim i de retruc, cap a on anem.

Orígens és un festival l’objectiu del qual és reviure aspectes de la vida pagesa i marinera de la Ràpita. Ho fa a través d’exposicions, teatre, mercats, actuacions musicals, esdeveniments gastronòmics, jocs, contalles, demostracions d’oficis antics i altres activitats, per a les quals es compta amb la participació i complicitat de les entitats locals i el veïnat.

Enguany Orígens engega la seva 6ª edició i es celebrarà des d’avui dia 7 d’octubre, fins diumenge dia 9. Al llarg del cap de setmana les entitats i associacions que col·laboren en aquest esdeveniment, mostraran tota una sèrie de novetats integrades en més de 90 activitats que conformen un programa ben complet.

Al llarg del cap de setmana es vol posar de relleu la singularitat econòmica i social de la població a inicis del segle XX, representada per dos grups socials: els pescadors i mariners d’una banda, i el món pagès i ramader d’una altra, així com tot allò que gira al voltant d’aquestes dues.

Juntament amb les arrels pageses i marineres de la Ràpita prenen protagonisme la commemoració dels 120 anys del naixement de l’escriptor rapitenc, Sebastià Juan Arbó.

Per recordar aquest esdeveniment, el Quadern de Ribera que es publica enguany tracta ‘Els orígens de Tianet al Xicago’, el qual es presentarà a l’acte d’inauguració a l’escenari de l’Arenal. Al voltant de Sebastià Juan Arbó s’han organitzat dues rutes literàries a càrrec de Pep Carcellé i la gimcana enigmàtica ‘Buscant a Tianet’.

Dins de la celebració d’Orígens, s’oficialitzarà l’agermanament entre les poblacions d’Arenys de Mar i la Ràpita i de les seves confraries de pescadors, amb l’assistència de membres del consistori d’Arenys de Mar i de pescadors del municipi. L’agermanament neix per les relacions que van sorgir entre ambdós municipis entre els anys 40 i seixanta, ja que el port que més famílies rapitenques va acollir va ser el d’Arenys de Mar. 

L’alcalde de la Ràpita, Joan Carles Caparrós apunta que “agermanar-nos amb Arenys de Mar és la forma que tenim de mantenir vives les relacions i reforçar els lligams entre les confraries de pescadors i els ajuntaments, així com de valorar l’esforç i l’emprenedoria de generacions passades que van permetre el desenvolupament i creixement econòmic de la Ràpita”.

 

Totes les activitats

Es presenta un cap de setmana ple d’activitats culturals que van des de les demostracions d’oficis tradicionals vinculats al mar i a la terra, a la gastronomia, passant per jocs tradicionals, música, teatre, productes quilòmetre 0, entre moltes altres activitats. La immensa majoria d’elles es concentren al barri del Xicago: demostracions d’oficis, jocs tradicionals, ballades, actuacions, concursos, tallers o presentacions literàries.

Com a plats forts nocturns destaca el concert del divendres a càrrec de l’Agrupació Musical Rapitenca i l’Esbart Dansaire Rapitenc amb motiu dels seus aniversaris; l’espectacle ‘Del faristol a l’oblit’ amb l’Euterpe banda de música de Falset i la Clavellinera grup de danses que tindrà lloc el dissabte; el concert de Lo Suís, Rosaleda i Ruso a la placeta dels Orígens el mateix dissabte; i l’espectacle ‘Canyes i fang’ amb la Rondalla Suc d’Anguila i Paracota, que acomiadarà el cap de setmana.

El regidor d’Identitat, Rafa Balagué, afegeix que “hem pogut programar una norantena d’activitats, que entre les quals hi ha noves iniciatives i nous espais, gràcies a la voluntat i les ganes de les associacions i entitats de la Ràpita i, també, del veïnat del barri que cada any s’implica per fer-ho possible”.

Durant tres dies, els locals reinterpreten el seu passat més recent donant vida als dos grans grups socials que representaven la població: els pescadors i les seves famílies, i els pagesos. Passejant pels carrers del barri del Xicago, es podrà veure com els mariners reparen xarxes o juguen a les tavernes, o als pagesos portant els carros carregats d’arròs o cosint els sacs esguerrats, així com als més petits jugant a jocs tradicionals.

Com a novetat, neix una trobada de tots aquells que van anar a França a treballar a l’arròs i a la verema. Així com una segona subhasta de peix al Parc de Garbí seguida de la demostració de pesca del rossegall a la platja de Pipi i acompanyada d’una torrada de cabeçuts. A més, per primer cop, hi haurà la recreació d’una boda de l’època, partides bingo, una regata de muletes per colles, un campionat de buti i una demostració de com es treien les embarcacions de pesca a la platja amb l’ajuda de cavalls. També aquesta edició torna el pailebot Santa Eulàlia després de diversos anys sense venir.

A l’extrem del barri també s’instal·larà un mercat amb productes de proximitat i artesania, i altres activitats que giren al voltant de l’aigua, sempre tan protagonista a les Terres de l’Ebre.

 

Anterior
La Ràpita escalfa motors per celebrar la IV Festa de l’Ecoturisme del Delta de l’Ebre
Següent
Mel Muria: els encantadors d’abelles