Mel Muria: els encantadors d’abelles

Diuen que les abelles són els animals més importants del món. Qui ho diria, oi? Si deixem de banda la vistositat de les seves franges i el seu vol oscil·lant, ningú ho diria. Com pot ser que un insecte tingui tanta importància?
A hores d’ara a ningú se li escapa que és gràcies a les abelles que tenim un súperaliment com és la mel, però més enllà d’això, les abelles són l’únic ésser viu que no transporta cap mena de patogen i per tant, evita la propagació de les epidèmies causades per fongs, virus o bactèries en humans. I a més, per si això no fos prou important, són les precursores d’una activitat tan fonamental des de l’inici de la memòria dels temps com és l’agricultura.

Així és. S’estima que al voltant del 70% de l’agricultura mundial és possible gràcies a l’acció polinitzadora i de reproducció de les plantes que afavoreixen les abelles amb les seves anades i vingudes al damunt de les flors i les plantes. Això equival, i no és cap broma, al 35% de la producció d’aliments al món.

Aquestes són raons més que suficients perquè la Reial Societat de Geografia de Londres i l’Earthwatch Institut decidissin designar oficialment les abelles com l’animal més important del planeta.

La conclusió a la que podem arribar és que els éssers humans depenem de les abelles per alimentar-nos. Alguns investigadors remarquen que el 70% dels aliments que es consumeixen diàriament depenen de l’acció de les abelles, el que acte seguit implica que els humans tenim molt per agrair a les laborioses abelles.

La mel de les abelles a la porta d’entrada de les Terres de l’Ebre

El poble del Perelló és un dels més importants de Catalunya a nivell de tradició apícola, fins al punt que és conegut com el “poble de la mel”. Des del segle XIX el Perelló té l’apicultura com una de les seves principals activitats econòmiques i fins i tot, segons registres de l’època, a l’any 1880 hi havia 250 apicultors que es dedicaven sencerament a les seves abelles. Es tracta, doncs, avui igual que ahir, d’una indústria de caràcter familiar que encara va passant de pares a fills i d’avis a nets.

Això ha convertit aquesta població del Baix Ebre en el primer productor de mel de Catalunya, tot i que l’apicultura està present a tot el país.

La mel es comercialitza en pots de vidre i a més, com a producte estrella, ha traspassat fronteres i fins i tot ha rebut premis internacionals en reconeixement a la seva qualitat. Hi ha disponibles totes les variants possibles: de mil flors, de taronger, de romaní, amb cera i sense cera.

Les receptes que inclouen mel, i que no necessàriament són sempre postres, acostumen a tenir un toc deliciós i contrastat, que fa que el paladar més exigent senti un plaer indescriptible. Res més romàntic que un potet de mel dins una cistella, que ens evoca els contes clàssics amb els que vam créixer.

 

Experiències apiturístiques

 

El món de les abelles resulta fascinant. Per això mateix una de les experiències que es pot viure a les Terres de l’Ebre és la pràctica de l’apiturisme. O el que és el mateix: visitar les abelles en els seus ruscos, fent una observació respectuosa i sense alternar-ne el curs ni l’activitat.

Són diverses les marques de fabricació de mel que ofereixen aquesta possibilitat. Mel Muria és una de les marques més importants, flamant guanyadora recentment, del premi LONDON HONEY AWARD, entre molts altres que tenen en el seu haver.  Per aquells que no els conegueu, Muria tenen un centre d’interpretació apícola d’allò més interessant.

Es tracta d’un espai de més de 300 m2 en el qual s’ofereix un recorregut pel món de les abelles a través de diversos espais que, en combinació amb les noves tecnologies, ofereixen al visitant la possibilitat d’endinsar-se en el món de l’apicultura d’una forma didàctica i amena.

Àrees visuals, audiovisuals i sensorials impacten en el visitant d’aquest centre d’interpretació que ofereix, a més, activitats interactives i explicatives a partir de diverses pantalles tàctils i projeccions.  

Les visites es fan amb l’ajut d’audioguies individuals i també amb guia. Tot perquè grans i petits coneguin a través dels sentits, molts dels detalls de l’activitat apícola i del cicle de les abelles, un món apassionant que val la pena conèixer.

Si voleu més informació consulteu la pàgina https://centro.mielmuria.com/ca/

Anterior
L’Ajuntament de la Ràpita engega la sisena edició d'”Orígens”
Següent
La via verda del Baix Ebre recorda la memòria dels presoners republicans obligats a construir el ferrocarril