Alegria, és Festa Major!

Aquest cap de setmana, coincidint amb el dia 15 en el que es celebra la Mare de Déu d’Agost, hi ha un allau de festes majors. Tot a punt per celebrar la festa grossa!

La diada de la Mare de Déu d’Agost marca un punt d’inflexió a l’estiu. Un cop ha passat, si bé encara queden dies de vacances, la cosa ja va de baixa i camina decidida cap al setembre. Tanmateix, abans que això passi, es concentren al dia 15 d’agost i al voltant d’aquesta data, una munió de celebracions d’actes de caràcter tradicional, especialment la Festa Major de diverses poblacions que tenen la Mare de Déu d’Agost com a patrona.

L’autèntic significat de la festa major

La Festa Major sempre està relacionada amb el patronatge d’algun sant o alguna santa que serveixen d’excusa per treure al carrer tota l’artilleria festiva i tradicional pròpia de cada població.

Ara bé, la festa major no deixa de ser una cristianització de rituals pagans d’agraïment als déus ancestrals que en aquesta època de l’any, havien concedit el goig de les primícies, és a dir, els primers fruits de cada collita que s’oferien als distints déus que havien propiciat una bona collita: la terra, la pluja, l’aigua, el sol… totes les deïtats de la natura posaven el seu granet de sorra durant l’estiu, perquè a les acaballes del bon temps, tothom tingués els graners i els rebosts preparats de cara a qual el temps girés i comencés a fer prou fred com per no poder sortir a treballar al camp. A l’hivern el camp es prepara per la nova temporada, però sempre s’ha considerat que dorm i es desperta de cara a la primavera.

La Festa Major, doncs, és la cristianització de la festa pagana en la qual la gent agraïa a les deïtats de la naturalesa els dons que els concedien, fruit també del seu treball, un cop s’acabava el temps de les collites.  Les celebracions en aquest sentit es podien allargar força dies, com passa ara també amb les festes de cada població.

De fet, Catalunya és un país amb una tradició festiva molt intensa i tot i tenir elements en comú, cada poble fa la seva festa única, amb trets característics que la singularitzen.

Anem de Festa Major per les Terres de l’Ebre

Si aquest cap de setmana voleu seguir l’agenda d’actes de Festa Major de les distintes poblacions que la celebren, ja cap que us organitzeu bé, perquè  n’hi ha per triar i remenar.

Comencem.

Fins el dia 15 La Pobla de Massaluca celebra la seva festa patronal, igual com també Garcia i Darmós. Com és habitual, els dinars i sopars populars, l’ofici, els celebracions al carrer, els castells de foc i els seguicis populars marquen cites imprescindibles en els seus programes d’actes.

Així mateix també, la Festa Major de La Palma d’Ebre, Flix, Amposta o Deltebre tenen als seus programes activitats festives pensades per a totes les edats i en el cas de Deltebre, per exemple, el concert de La Oreja de Van Gogh com a acte estelar. I a Amposta la 57è edició del concert popular de bandes, l’actuació de Judith Netherman o de Sau30 complementen una proposta molt atractiva que s’allargarà fins el dia 21 d’agost.

A banda també, exposicions de diverses temàtiques, passejos amb vaixell pel riu Ebre, nits de música i cinema, experiències interessants per a esperits aventurers, omplen l’agenda de tot un seguit de propostes per a viure-les en família, entre les quals costa triar les més interessants i imperdibles, perquè totes ho són.

Si el que us ve de gust és viure una EbreXperience, no deixeu de consultar les propostes que us fem a: https://www.ebrexperience.com/experiencies

A expenses que el temps acompanyi i que moderi la calor, aquest promet ser un cap de setmana llarg totalment aprofitable per viure’l de mil maneres diferents.

Anterior
Alerta per la calor prevista per aquest cap de setmana
Següent
EbreFolk, la trobada amb la cultura popular d’arrel tradicional