Xavier Royo: “Amb l’àrea d’autocaravanes, hem aconseguit una mitja de 10.000 pernoctacions anuals”

La transformació de l’Aldea és ben evident quan passeges pels seus carrers, ara tranquils i verds. No en queda res del pas de l’N-340 per l’interior del nucli urbà. És un poble que s’ha hagut de reinventar, i ho està fent amb nota.
Com a motor econòmic i turístic ha sabut aprofitar la seva centralitat geogràfica i el fàcil accés des d’altres vies de comunicació, i està aconseguint fer-se un lloc en el mapa turístic de les Terres de l’Ebre. En parlem amb el seu alcalde Xavier Royo.


-Quan va començar el mandat electoral, quins projectes tenies al teu programa en l’aspecte turístic? 

Una proposta inicial que vam realitzar va ser el canvi d’ubicació de la caseta de turisme  que estava a la Torre de l’Ermita. La vam traslladar el nucli urbà i vam arreglar el seu entorn.  També vam promocionar molt les cases rurals i els restaurants de l’Aldea.  Una altra de les accions que hem dut a terme, i que ha tingut molt d’èxit, per cert, és la creació de l’àrea d’autocaravanes, situada al parc de l’antiga via del tren. Aquesta àrea és molt a prop de la caseta d’informació turística. Tot aquest espai, que era un pedregal i estava desaprofitat, l’hem convertit, una part en un passeig, i l’altre en un parc on hi ha inclosa aquesta àrea d’autocaravanes. A més, és un espai estratègic, perquè és el punt d’inici de la via Verda del Delta de l’Ebre 

-Com ha afectat la pandèmia aquests plantejaments?

En el nostre cas la pandèmia no va paralitzar els nostres projectes turístics. Tota la previsió temporal que teníem la vam poder mantenir, tot i estar al costat de les famílies i empreses que passaven moments molt delicats. 

-Quines novetats heu pogut implementar per promocionar i millorar les activitats turístiques al poble?
Hem fet moltes accions de promoció dels nostres allotjaments rurals i restaurants, així com la promoció de l’àrea d’autocaravanes en diferents apps especialitzades.  Això ha fet que a hores d’ara, un dia de cada dia del mes febrer o març, tinguem més de 50 autocaravanes a l’Aldea. Inicialment havíem preparat una àrea per a 12 caravanes i vam haver d’ampliar-la, ja que hem aconseguit, en els últims 12 mesos, una mitja de 10.000 pernoctacions anuals. Una de les claus d’aquest èxit és la localització de l’Aldea  i l’accés que tenim a les vies de comunicació. 
Una altra de les accions que cal destacar és que estem treballant en la Via Verda del Delta de l’Ebre. Abans era l’antic traçat del tren Barcelona-València i ara unirà l’Aldea, els Lligallos, Camarles i l’Ampolla. El tram de l’Aldea està pràcticament finalitzat i s’haurà d’unir al tram de Camarles.
Totes aquestes millores ja estan repercutint directament en la dinamització dels comerços, els allotjaments i la gastronomia del nostre poble. 

-Pel que fa a l’àmbit cultural, quines cites festives teniu al llarg de l’any que criden el turisme?
Tenim dues festes tradicionals consolidades que són la Festa de la Plantada i la Festa de la Sega, que aquest any se celebren diumenge 25 de juny, i diumenge 17 de setembre, respectivament. Són dues festes que van a l’alça. En aquesta legislatura vam redimensionar-les, oferint serveis paral·lels, com ara degustació d’arrossos i productes locals.  A més, l’ermita de l’Aldea és un lloc incomparable on el públic assistent pot estar al costat de l’arrossar i disposa d’ombra per estar més a gust.
Estem consolidant, també, la Festa del Maridatge amb vins de la DO Terra Alta i productes de proximitat. Sempre exhaurim les entrades.  És una festa que reuneix més de 300 persones. Per la Fira de l’Arròs i el Comerç, que serà el 22 d’abril, també fem un maridatge més senzill. Totes aquestes fires i festes ajuden a promocionar el producte de proximitat, l’horta del delta, la gastronomia i l’allotjament rural.

-Si haguessis de destacar només un atractiu turístic del teu poble, quin seria? 

Ara com ara, l’atractiu turístic número u és la Torre de l’ermita de l’Aldea.  En la pròxima legislatura s’hi sumarà la Via Verda del Delta de l’Ebre, que serà un gran actiu turístic. A mi sempre m’agrada dir que l’Aldea pot oferir la centralitat geogràfica, i qualsevol persona que es vulgui allotjar a l’Aldea, està a prop de qualsevol dels atractius turístics de les Terres de l’Ebre. Aquest fet ens dona un plus perquè ens escullin com a destinació estratègica.


-Ara que aviat començarà un nou mandat, quins aspectes turístics vols reforçar en el teu programa electoral? O dit d’una altra manera, quina projecció turística vols donar al teu municipi en els quatre anys vinents? 

Continuar la promoció i visualització dels nostres allotjaments, restaurants i producte de proximitat. Potenciar l’assistència a fires i, per altra banda, aconseguir que la Via Verda  del Delta de l’Ebre, que comença aquí a l’Aldea, arribi fins a l’Ampolla. 
Un dels altres objectius a aconseguir seria, treballant amb les altres administracions, que tant la via del Carrilet que ve de Deltebre com la del Delta de l’Ebre, haurien d’estar connectades amb la Via Verda del Val de Zafan.


-Quin indret o esdeveniment de Terres de l’Ebre destacaries perquè t’apassiona i et fa sentir orgullós de la teva terra?

Bé. Jo trobo que a les Terres de l’Ebre tenim molts indrets a destacar, i en podria dir molts, però jo em quedo amb els diferents contrastos de paisatge canviant que mostren los arrossars del Delta de l’Ebre. Aquesta transformació tan meravellosa del paisatge es dona a pocs llocs. A mi m’encanta veure-ho, i trobo que és una marca d’identitat molt nostra.

Anterior
S’està preparant la XXIV Trobada d’Armats del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre
Següent
El fotògraf Xavi Bou converteix el vol dels ocells en art, a La Façana de Lo Pati