Una ruta de cicloturisme sorprenent pel riu Canaletes

Gandesa, a la comarca de la Terra Alta, ofereix una ruta de cicloturisme sorprenent, lligada al curs del riu Canaletes. El Canaletes és un afluent de l’Ebre que transcorre per la riba dreta. Neix a la serra de l’Espina, al nord del massís dels Ports i llista aigües avall entre les muntanyes escarpades del terme d’Horta de Sant Joan. Cap al final del seu curs l’aigua forma unes gorges que es coneixen amb el nom de Les Olles. Més endavant voreja el Santuari de la Fontcalda on marca els límits entre Prat de Comte i Gandesa. Després de passar pel terme de Pinell de Brai, desemboca a l’Ebre a l’altura de Benifallet, on comença un tram de la via verda de la Vall de Zafán, que ressegueix el curs fluvial d’aquest riu.

El pas del Canaletes conforma un dels llocs més emblemàtics d’aquesta contrada, en particular el santuari de Fontcalda. El lloc està documentat des del segle XIV, quan un grup de frares trinitaris el van escollir per crear una comunitat conventual que no va acabar de prosperar a causa del seu aïllament. L’església actual és del segle XVIII i d’estil barroc. Segueix dempeus, tot i que durant la Guerra Civil va patir força desperfectes. Està dedicat a la seva Mare de Déu, molt venerada a les poblacions properes, que la visiten en romeria i aplec.

A la plaça que hi ha al davant de l’església hi ha una font i el balneari, curull d’aigües medicinals que donen nom a tot l’indret i especialment a la Font d’aigua mineromedicinal, que brolla a uns 28 graus de temperatura. El balneari que hi ha al costat del santuari és públic i molt freqüentat per un bon nombre de públic i fidels.

L’altre atractiu de la Fontcalda és l’entorn, amb el riu Canaletes passant entre parets de roca i formant tolls. Al seu voltant hi ha una zona de lleure, amb banys al riu i dutxes, i un sistema d’escales i baranes per transitar-hi. S’hi pot arribar a peu o en bici per la Via Verda. Si sortim de l’estació de Benifallet, la ruta és prou senzilla, planera i agradable i augmenta el seu encís a mesura que es va avançant en direcció al santuari.

Es tracta d’una ruta cicloturística que es pot fer en família. Es poden triar diferents vies, curtes o llargues i les més accessibles fins i tot es poden fer a peu, tot i que l’ideal és fer-la en bicicleta.

Si surts de l’antiga estació de Prat de Comte, més que una excursió és una passejada, perquè des de Prat de Comte a la Fontcalda hi ha menys d’1km de recorregut. La Via Verda de la Terra Alta ressegueix el tram de l’antic ferrocarril entre la Puebla de Híjar (Aragó) i Tortosa. Es tracta d’una escapada per gaudir al màxim de la natura i el seu contacte beneficiós i saludable.

A pocs metres de començar la sortida des de Prat de Comte hi ha el primer túnel. N’hi ha més al llarg de la ruta. Alguns estan il·luminats i aquest és un factor que cal tenir present.

Abans d’arribar a la Fontcalda es creua un pont de fusta a uns 300 metres de distancia del Santuari de la Fontcalada. En aquest tram hi ha un desnivell força pronunciat, però el camí és practicable i està asfaltat.

Un cop hi arribeu veureu des de la seva alçada, fins a quin punt la bellesa de l’entorn us colpirà i veureu que voldreu seguir aquesta ruta més vegades.

No patiu, el santuari i el balneari de Fontscaldes sempre us estarà esperant.

Anterior
Comencen les obres per construir el Centre d’Interpretació de la Natura de la Fontcalda, a Gandesa
Següent
S’inicia un nou Pla d’Ocupació amb cinc llocs de treball per condicionar els espais naturals de la Ribera