Miquel Àngel Ribes “Hem apostat fort per la navegació a bord de Lo Roget”

Una passejada per Ascó, de la mà del seu alcalde Miquel Àngel Ribes, història, riu i patrimoni.

Ascó està assentada a la comarca de la Ribera d’Ebre, a tocar de la riba dreta del riu. La visita d’aquesta població et convida a fer una passejada calmada pel seu centre històric i a viure-hi experiències lligades a la presència permanent del riu Ebre. Parlem amb el senyor Ribes, alcalde de la població,  de com estan treballant a potenciar els atractius turístics d’Ascó.


-Quan va començar el mandat electoral, quins projectes tenies al teu programa en l’aspecte turístic? Volíem incentivar el turisme relacionat amb el riu, els espais naturals i el patrimoni històric i cultural. Vam posar al centre la navegació fluvial amb el Roget, que és un element diferenciador i a partir d’aquí estructurar l’oferta turística vinculada a descobrir la natura i el patrimoni, promocionant el producte local. 

-Com ha afectat la pandèmia aquests plantejaments? La pandèmia, en un primer moment, va paralitzar-ho tot. Però quan van començar a alleugerir-se les restriccions, vam ser una destinació molt visitada. Salvant les distàncies amb Miravet, vam ser el segon poble riberenc amb més visites l’any 2020. Vam acotar les activitats en nombre de persones i vam explotar tots aquells actius naturals que teníem, ja que la majoria d’activitats es feien a l’aire lliure. Aquí ens vam adonar que podíem ser una destinació familiar i que era possible. 


-Quines novetats heu pogut implementar per promocionar i millorar les activitats turístiques al poble? Com us deia, hem apostat fort per la navegació a bord del Roget. Amb aquest actiu hem pogut ser reclam per després ensenyar un Ascó diferent del que solem conèixer. Hem apostat per donar a conèixer el nostre producte local i a intervenir en espais de natura: la recuperació de l’embarcador a l’altra banda de riu, actuacions de preservació a la Llacuna d’Ascó i millores en el Camí de Sirga, en són exemples. 

A banda, vam aconseguir la marca de Senderisme de l’Agència Catalana de Turisme, ja que tenim un catàleg de rutes al municipi en molt bon estat i molt treballat. 

A més a més, hem recuperat espais de memòria democràtica. Per exemple, a l’antic pas de barca, lloc per on van creuar les tropes republicanes el juliol de 1938 i punt on els pontoners van fer una gran tasca durant tot el conflicte. 


-A hores d’ara, s’han pogut recuperar tots els serveis i sectors relacionats amb el turisme? Sí, a hores d’ara, hem pogut tornar a la normalitat. 

 

-Pel que fa a l’àmbit cultural, quines cites festives teniu al llarg de l’any que criden el turisme? La Nit de la Cultura; el festival d’estiu Ascó Batega; el Frame, un festival itinerant de curtmetratges… sense oblidar la mostra d’artesania, el Tastavin’s o la fira del cava, que ja són una cita consolidada al nostre territori i apleguen gent vinguda d’arreu. I quant a patrimoni festiu i cultural, amb un caire molt familiar, hi ha la festa de Sant Antoni.


-Si haguessis de destacar només un atractiu turístic del teu poble quin seria?
Tot i que la nostra principal atracció turística és el llagut lo Roget, voldria destacar com atractiu turístic els vestigis moriscos del municipi. Des de la vila closa, amb els carrers tortuosos, “perxes”, carrerons i corralasses passant per les voltes i sitges, l’antiga mesquita, el pou de neu, la torreta de la vila, les muralles… val la pena fer una volta pel nucli antic i veure els vestigis moriscos que fins al dia d’avui es conserven, cases altes i estretes, el blavet guarnint els marcs de les finestres i portes, tot et fa navegar segles enrere quan els àrabs habitaven aquestes terres.

-Ara que aviat començarà un nou mandat, quins aspectes turístics vols reforçar en el teu programa electoral? O dit d’una altra manera, quina projecció turística vols donar al teu municipi en els quatre anys vinents? Continuar treballant pel turisme vinculat a la natura i al patromini per acabar consolidant l’oferta que estem treballant i apostar pel turisme esportiu: projecte que va molt lligat a saber treure profit dels equipaments esportius que tenim, a l’entorn nostre i al futur alberg que tindrà la població. 


-Quin indret o esdeveniment de Terres de l’Ebre destacaries perquè t’apassiona i et fa sentir orgullós de la teva terra? L’indret que destacaria és el riu, i a més, ara que cada cop l’estem redescobrint més amb activitats turístiques, lúdiques, esportives, senderistes, familiars… L’Ebre és divers i és únic. Dona personalitat als nostres pobles. Aquests quatre anys hem anat recuperant el seu entorn com el tram del Camí de Sirga o la Llacuna d’Ascó, i ja estem treballant de valent en un passeig del riu, natural i integrat a l’entorn.

Anterior
L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre acull una exposició amb fotografies inèdites de Tortosa i el Delta de l’Ebre del segle XIX
Següent
La Ràpita inaugura el Centre d’Economia Blava de les Terres de l’Ebre