L’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya” arriba a Tortosa

La mostra, promoguda per la Direcció General de Memòria Democràtica i la Direcció General de Difusió, es podrà visitar del 20 de juliol al 10 de setembre a la seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre

  El proper dimecres, 19 de juliol, a les 18h, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa, seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, tindrà lloc la inauguració de l’exposició itinerant “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya”.

  La mostra vol donar respostes a tantes i tantes qüestions plantejades per familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i el posterior franquisme. “On són?” és la pregunta que milers de persones es fan respecte als seus familiars desapareguts durant la Guerra Civil: assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, la majoria d’ells, morts al front o en algun hospital de campanya.

  L’exposició està pensada per donar a conèixer a la ciutadania el que s’està fent respecte a les fosses comunes a Catalunya i el que s’ha fet amb anterioritat, destacant que fins i tot es van fer actuacions d’exhumacions iniciades durant la mateixa Guerra Civil per part de la Generalitat republicana. Així mateix, informa dels resultats d’aquestes actuacions i posa tres exemples de famílies que estan cercant o han cercat i localitzat el seu familiar desaparegut durant la Guerra.

  Alhora és un homenatge i un reconeixement a les famílies que tenen familiars no localitzats, i que amb l’exposició podran veure com es fa la recerca d’un desaparegut, com s’exhuma una fossa comuna i què succeeix amb les restes que s’identifiquen i amb aquelles que no poden ser identificades. Consta de sis àmbits que tenen com a eix central les fosses comunes, els desapareguts i les seves famílies. En conjunt, les actuacions per recuperar i identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista tenen com a objectiu donar compliment als principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició establerts pel dret internacional.

  Comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé Barjau, l’acte comptarà amb la presència del director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses Aguado; la directora dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni Balada; el director dels Serveis Territorials de Justícia, Drets i Memòria a les Terres de l’Ebre, Lluís Montull Martínez. La comissaria presentarà l’exposició i hi farà una visita guiada.

  Així mateix, de cara al tancament de l’exposició hi ha prevista, el 7 de setembre a les 19h, la conferència “Desenterrar per tancar. L’arqueologia en la investigació forense de les fosses de la Guerra Civil”, a càrrec de l’arqueòleg i historiador Jordi Ramos.

  Horaris d’obertura:

  Laborables: de 9.00 a 14.00 h i de 18.00 a 20.00 h

  Festius: d’11.00 a 13.00 h i de 18.00 a 20.00 h

  Horari ampliat per la Festa del Renaixement de Tortosa:

  Divendres 21 de juliol: de 9.00 a 14.00 h i de 18.00 a 24.00 h

  Dissabte 22 i diumenge 23 de juliol: d’11.00 a 13.00 h i de 18.00 a 00.00 h.

  Anterior
  El Departament d’Acció Climàtica reconeix els serveis ambientals que aporten els boscos a la salut de les persones
  Següent
  Nova edició del DeltaChamber Music Festival