L’Ebrefolk Roquetes incorpora les caremelles i el rap

La novena edició del festival de música popular i improvisada Ebrefolk Roquetes arriba a l’Hort de Cruells i altres espais de la ciutat, aquest cap de setmana del 9, 10 i 11 d’agost.

Un any més, l’Ebrefolk Roquetes enriqueix el seu cartell. La novena edició del festival de música popular i tradicional incorporarà com a novetat el cant de caramelles. És la mostra més antiga del cançoner tradicional religiós a les Pitiüses, i única arreu del Mediterrani.

L’actuació anirà a càrrec de l’Esquadra de la Mare de Déu de Jesús, de la Colla de l’Horta de Santa Eulària des Riu d’Eivissa. Serà en la missa dominical a l’Església de Sant Antoni de Pàdua de Roquetes.

Aquest serà un dels espais de la ciutat on s’obre el certamen. Continuarà tenint l’Hort de Cruells com a epicentre de l’activitat, entre aquest divendres 9 d’agost i el diumenge dia 11.

Tanmateix, i després d’estrenar-se amb èxit en l’edició anterior, els rapers i raperes repetiran a sobre l’escenari en l’acte central del cap de setmana, la Vetlada de Versador(e)s i Raper(e)s. Així, el festival consolida aquesta modalitat de cançó moderna i improvisada. La combinarà amb les rondalles i cants populars de participants i poetes vinguts d’arreu.

Bureo/sarao, presentacions i tallers

La novena edició de l’Ebrefolk Roquetes està organitzat per Espai de So amb el suport de l’Ajuntament de Roquetes. També comptarà, dissabte, amb una vetllada de bureo/sarao, a través d’una ballada oberta on actuaran els Sonadors de la Colla de l’Horta de Jesús, d’Eivissa; la Rondalla dels Ports, amb membres tant de Catalunya com del País Valencià; i la Ronda de Motilleja, d’Albacete, a la Manxa.

Així mateix, el programa es completarà amb una desena de tallers de ball i presentacions de revistes, llibres i projectes de cultura i música tradicionals. Es celebraran al llarg de les tardes de divendres i dissabte a l’Hort de Cruells, i a l’edifici de l’Antic Ajuntament.

Un estiu culturalment molt potent

En la presentació oficial, l’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia, ha recalcat el fet que el municipi es troba immers en un “estiu culturalment molt potent”, per l’organització tant de l’Ebrefolk, com dintre d’unes setmanes del Tradicionarius. “Vull donar les gràcies a Espai de So per tota la feina que fan per tirar endavant el festival. Roquetes és un feu de cultura popular. Des de l’Ajuntament estem molt contents de poder promocionar-la i defensar-la a través d’esdeveniments com aquest”, ha afirmat el batlle roquetero.

El regidor de Cultura del consistori, Sisco Ollé, ha volgut posar l’accent en “l’enfoc potent de reivindicació municipal” que significa l’Ebrefolk per Roquetes, tant a escala territorial, com global. “Fa nou anys vam apostar-hi, i s’ha convertit en un certamen viu i consolidat, amb nombrosa participació del públic. El cant improvisat al municipi arrenca d’icones com lo Canalero, Joanet de Güec, Caragol o Ramon Tafalla, que són el fil conductor des del punt de la reivindicació i recuperació de les tradicions. Però gràcies al festival, el nom de Roquetes surt a l’exterior, a través de l’acció dels organitzadors en llocs com Amèrica. Això dona una important projecció a la ciutat”, ha assenyalat.

Ebrefokl posa la música en primera línea

En representació del festival Ebrefolk, un dels seus coorganitzadors, Lluís Flores, ha subratllat que el certament pretén posar “la música i la cultura popular en primera línia”. Tot fent èmfasi en la Vetlada de Versador(e)s i Raper(e)s, que recupera l’esperit tradicional dels cantadors de rondalla ebrencs.

També a puntualitzat que aquesta edició va dedicada en especial “a Eivissa i Formentera”. L’objectiu és posar de manifest i donar a conèixer com és el seu cant tradicional”, declarat com a bé d’interès cultural.

Per últim, el també coorganitzador del festival Ebrefolk, Sergi Masip, ha indicat que ens trobem a les portes d’un “cap de setmana de versadors, sonadors, bureo, música de rondalla i cultura popular”. Tanmateix, ha dedicat un espai als tallers i presentacions de llibres que complementaran els espectacles. Així, un exemple és la guia didàctica ‘La guitarra tradicional, els gèneres de cant i balls populars a Tortosa’, editada juntament amb Obre’t Ebre.

A banda de promocionar-se a Roquetes, l’obra serà part d’un projecte internacional que se celebrarà durant el pròxim mes d’octubre a Califòrnia i Mèxic. Allí l’Ebrefolk i Espai de So tindran un protagonisme destacat.

Festes de la Cinta Anterior
Figa Flawas, Celtas Cortos i Joan Rovira, plats forts de les Festes de la Cinta de Tortosa
Següent
Móra d’Ebre celebrarà la seva 121a Festa del Riu Ebre, del 17 al 24 d’agost