La Festa del Renaixement de Tortosa: un viatge a l’època daurada de la ciutat

La Festa del Renaixement de Tortosa és una de les celebracions més esperades i emblemàtiques de les Terres de l’Ebre. Cada any, uns quants dies del mes de juliol, Tortosa es transforma en un extraordinari escenari renaixentista, oferint a visitants i locals, una immersió completa en aquesta època daurada de la seva historia.

Aquest any, la Festa del Renaixement arriba a la seva XXVII edició en plena forma i amb diverses novetats.

Antecedents històrics

Com totes les celebracions que es fan dir “sí senyor”, la Festa del Renaixement enfonsa les seves arrels en el més profund de la historia i ens remet a l’esplendor que va viure al segle XVI, un període en el qual Tortosa va florir econòmicament, culturalment i socialment. Es va convertir en un importantíssim centre comercial i cultural, referencia al Mediterrani gràcies a la seva estratègica ubicació a la vora del riu Ebre.

L’arquitectura, l’art i les ciències van prosperar, deixant un llegat que encara avui es pot apreciar en els seus carrers i en el seu ric patrimoni monumental.

Inspirada en aquest passat gloriós, la Festa del Renaixement va néixer amb l’objectiu de recrear, reviure i celebrar aquesta època d’esplendor.

Des de la seva primera edició, la festa ha crescut en popularitat i rellevància, convertint-se en un esdeveniment clau que atrau l’atenció de milers de visitants cada any.

Així és la festa del Renaixement de Tortosa

Cada edició de la Festa del Renaixement de Tortosa segueix una programació curosament planificada per garantir una experiència autèntica d’aquesta època ja passada.

L’esdeveniment acostuma a obrir-se amb una desfilada inaugural en la qual participen personatges històrics, nobles i plebeus, abillats amb vestits d’època. Aquesta desfilada acolorida recorre els principals carrers de Tortosa, marcant l’inici oficial de la celebració.

Al llarg de tots els dies de la festa, la ciutat s’omple de vida amb una sèrie d’activitats i espectacles. Els carrers empedrats i les places històriques de Tortosa es converteixen en escenaris a l’aire lliure on diverses companyies presenten obres basades en fets històrics i llegendes locals.

Aquestes representacions ofereixen una finestra al passat de Tortosa, convidant als espectadors a submergir-se en les històries i anècdotes del Renaixement.

La música i la dansa també juguen un paper fonamental en la recreació d’aquests dies. Grups de música antiga i companyies de dansa recreen les melodies i balls de l’època. Això transporta els assistents a un festí de sons i moviments renaixentistes. Els ritmes alegres i les coreografies elaborades omplen l’ambient convidant a tothom a unir-se a la celebració.

Cavallers d’una època èpica

Un dels moments més emocionants és, sens dubte, el de les banderes i els cavalls amb els seus genets: tornejos i justes de cavallers, evocant l’esperit èpic del moment històric.

Paral·lelament, els tallers i les demostracions d’oficis tradicionals i sovint perduts, si no l’ofici en sí, la forma com es practicava. Artesans de la ferreria, la terrisseria, la fusteria, entre altres, fan demostracions en viu, ensenyant les habilitats i coneixements que es transmetien de generació en generació. Aquests tallers no només tenen un rerefons educatiu, sinó que també permeten als visitants apreciar la destresa, la dedicació i les dificultats que tenien els artesans del passat per practicar el seu ofici.

A continuació, l’oferta culinària de la Festa del Renaixement és una altra de les grans atraccions. Durant la celebració, es poden tastar plats i begudes elaborades segons receptes antigues. Res trasllada al passat amb tanta efectivitat que els sentits: el gust, l’olfacte, més fins i tot que la vista, per experimentar sensacions autèntiques. La gastronomia renaixentista, rica en sabors i tècniques tradicionals, ofereix una experiència sensorial completa que complementa a la perfecció la immersió històrica.

En definitiva…

Així, la Festa del Renaixement de Tortosa va més enllà d’un esdeveniment cultural. És una celebració del patrimoni i la identitat de la ciutat. L’edició d’aquest any 2024 promet ser memorable i oferirà als assistents una oportunitat única per viatjar en el temps. Fins a retrobar la grandesa del Renaixement tortosí.  I aquest és un fet que s’ha de viure en primera persona.

Anterior
Novetats en la XXVII Festa del Renaixement de Tortosa
Següent
El festival Eufònic escalfa motors per a la tretzena edició