La Festa del renaixement de Tortosa serà més inclusiva, sostenible, participativa i coherent

La festa de recreació històrica programa una vuitantena d’espectacles amb quaranta companyies

La Festa del Renaixement de Tortosa enceta un segon quart de segle incorporant els primers canvis impulsats pel nou govern municipal. Com ha remarcat el regidor del certamen, Víctor Grau, la 26a edició inclourà elements perquè sigui una festa “més inclusiva i diversa, feminista, participativa, sostenible, i amb més coherència històrica”. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tortosa ha anunciat que farà una diagnosi “àmplia i oberta” de l’esdeveniment que es concretarà “en un pla estratègic de futur” del Renaixement. L’edició d’enguany, que es farà del 20 al 23 de juliol, manté una programació amb desenes d’espectacles, mercats i tavernes i exposicions en la festa de recreació històrica “més important del país”.

La 26a Festa del Renaixement de Tortosa s’ha presentat als Reials Col·legis de Tortosa, “l’edifici renaixentista més important” de la ciutat i del país. La programació d’aquesta edició s’ha agraït a l’anterior equip que l’ha treballat, però el nou govern municipal ha avançat que s’inicia “una reflexió” per “actualitzar-la” a través d’un pla estratègic que en millori la projecció i que, com remarcat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i el regidor del certamen, Víctor Grau, la faci més sostenible, més inclusiva i amb més rigor històric”.

Com ha apuntat Jordan, es pretén “detectar quins són els elements estratègics de la festa” i la seva dimensió participativa i socioeconòmica, i veure noves possibilitats a partir “d’una diagnosi actual”. “Això vol dir explorar també com a corporació noves línies de treball o estratègies que ens permeti obrir la festa encara més i treballar en altres línies de treball i de promoció i recreació històrica”, ha afegit el batlle.

Primers canvis

D’entrada, enguany, es faran petits canvis en aquesta direcció. D’una banda, s’inclourà la traducció en llenguatge de signes en viu en tots els actes propis, s’ha creat el pictograma de la Festa del Renaixement, es treballarà per garantir l’accessibilitat a tots els espais i es crearà una Fila Zero en l’acte inaugural per a les persones amb mobilitat reduïda i altres necessitats funcionals, i s’establirà un Punt Lila i un recorregut de tornada recomanat.

També s’incentivarà l’ús del got reciclable i es retardarà l’horari de la desfilada de cloenda per evitar les hores de més calor del dia. En aquest cas, enguany també es modifica el recorregut i la desfilada acabarà a la plaça de la Catedral perquè coincideix amb les eleccions al Congrés i el Senat i el consistori és el punt de recollida de dades.

Finalment, s’habilitarà una zona específica per a caravanes, campers i autocaravanes per als visitants de la Festa a l’exterior del Pavelló Firal de Remolins, perquè és un sector turístic “en auge”.

Programa continuista i divers

El programa “s’ha configurat extens i divers, com sempre”, “cultural i lúdic”, com ha apuntat l’alcalde, “pensat per a tots els públics” i estès per tots els barris històrics de la ciutat per “transportar” cinc-cents anys enrere, al segle XVI, els ciutadans i els visitants. Jordan ha destacat que el Renaixement tindrà deu espectacles nous, quinze de creació pròpia, una desena d’actuacions al carrer, i una dotzena d’actuacions de pagament però més de setanta gratuïtes. Hi participaran una quarantena de companyies, més de la meitat locals i de Catalunya i la resta vingudes de l’estat espanyol i altres països. Hi haurà també dos mercats d’època, sis campaments, sis exposicions i tretze 13 tavernes.

L’estendard de la Festa es lliurarà a la inauguració a l’arxiver comarcal, Albert Curto, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, serà la pregonera. “Pensem que és important perquè Tortosa i la Festa del Renaixement tenen moltes potencialitats des del punt de vista cultural i fer valdre la importància d’aquesta festa de recreació històrica que és única a Catalunya pel que fa al Renaixement”, ha dit l’alcalde de Tortosa. Finalment, la inauguració del Taulell al carrer anirà a càrrec de la Federació de Comerç Restauració, Serveis i Turisme de la ciutat “com a reconeixement pel compromís del comerç local i de totes les empreses de serveis a la ciutat que col·laboren” en la festa.

Cartell i entrades a la venda

L’artista Àngel Algueró és l’artífex del cartell de la 26a Festa del Renaixement de Tortosa i hi ha destacat l’escut medieval de la ciutat emmurallada que es va trobar al portal de Vimpeçol del barri de Remolins. A l’escut l’acompanyen els gegants renaixentistes de Cistòfor Despuig i Mariana Curto que es van estrenar amb la primera edició del festival, l’any 1996, i els abanderats de Tortosa que donen moviment a la imatge i que “incomoden i espanten” un altre element emblemàtic renaixentista com és la gàrgola.

Les entrades dels espectacles estan a la venda en línia i també es podran adquirir en l’estand del Mercat Municipal de forma presencial. Els joves i nens tindran un descompte d’un euro per entrada i també es rebaixarà cinc euros si es compra un paquet de quatre entrades.

Anterior
El festival Proto-fest de Tortosa estrenarà un poema simfònic inèdit del compositor Felip Pedrell
Paisatge i cinema al 8è festival mónFILMAT Següent
Paisatge i cinema al 8è festival mónFILMAT

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

12 + = 21