El Terres Travel Festival començarà aquest cap de setmana a Tortosa

El Terres Travel Festival 150 pel·lícules i documentals turístics durant nou dies

El Terres Travel Festival està dedicat al món de la producció audiovisual vinculada als viatges i al turisme sostenible. De cara aquest cap de setmana projectarà unes 150 pel·lícules a Tortosa, en l’edició del seu desè aniversari.

El certamen ha vist com enguany ha crescut considerablement l’interès dels cineastes per prendre part en el festival: unes 250 obres en total. D’aquestes, se n’han seleccionat 199 de 48 països diferents. Si bé per raons de temps no es podrà visualitzar la seva totalitat.

El festival arrenca el pròxim dia 13 i s’allargarà fins el 21 de setembre, amb la presència de directors, productors i professionals del cinema i el turisme d’arreu del món. Els films guanyadors es projectaran a la plaça de l’Absis el 28 de setembre.

Una programació ben intensa

S’han programat dotze sessions de cinema, debats i xerrades en diversos espais de la ciutat però amb l’aula didàctica del Museu de Tortosa com a seu principal.

L’accidentat viatge d’una família de cicloturistes del film iranià ‘French Camera’; la confusió toponímica entre països de la cinta sueca ‘Sweden (not Switzerland)’; una campanya amb les aurores boreals com a protagonistes, la canadenca ‘Skypainter’; o una sèrie andorrana dedicada a les illes Galápagos, ‘Extraordinary Voyages’, foment part dels treballs que competiran en la selecció oficial.

Al marge de les produccions internacionals també s’han seleccionat 25 produccions catalanes. Així, ‘Montserrat Inegral 107’, que narra la història de dos escaladors del massís.

El caràcter internacional del festival

El director del festival, Santi Valldepérez, ha constatat el creixent interès que suscita el festival i l’increment de participants d’arreu del món i s’ha mostrat satisfet del que això aporta per a la “consolidació del model” dins dels circuits internacionals del sector.

Especialment, ha apuntat, del continent asiàtic, el principal productor d’aquest tipus d’audiovisuals. “Ens crida molt l’atenció les inscripcions del Japó i Taiwan, de directors o productors que volen fer pel·lícules per participar en el festival”, ha subratllat. També de països europeus com Croàcia, Portugal o l’estat espanyol i les Terres de l’Ebre, amb produccions sobre esdeveniments com Delta Chamber, la fira Mescla o ‘Lofoten’, del perellonenc Èric Barberà.

El certamen vol captar l’interès de la ciutadania intentant aprofundir amb els resultats pràctics que aquest tipus de produccions audiovisuals poden tenir, en termes artístics, de difusió, repercussió, cap als entorns turístics que plasmen. Uns coneixements, apunta Valldepérez, que poden resultar de gran utilitat per a la feina dels tècnics turístics. Així, es presentaran enguany cinc estudis de cas, en els quals els creadors expliquen com han dissenyat i elaborat les seves produccions, així com el retorn que aquestes obres han suposat per a les destinacions.

A favor del turisme sostenible

D’altra banda, el Terres Festival tampoc és aliè al debat que genera l’impacte social i ambiental de l’activitat turística. D’una banda, en la recerca de la sostenibilitat a l’hora de produir els mateixos films. També en els continguts d’aquests, alguns del quals “plasmen amb ironia la turismefòbia”, apunta Valldepérez”.

La presència del debat, precisa, “fluctua la llarg de totes les produccions actuals”. Recorda que la gran majoria del sector i les destinacions ja fan una aposta per la sostenibilitat o “no poden competir”. “Tots hem assumit i està present al discurs: el turisme serà sostenible o no serà. Les empreses i productores ho tenen clar”, ha reblat el director del festival.

Activitats paral·leles del Terres Travel Festival

Com a activitats paral·leles, Terres Travel incorpora l’emissió en directe del programa de viatges ‘Viatja bé’ de RAC1 el dia 14. També una conferència del fotògraf Òscar Rodbag, el 17.

El lliurament de premis del Terres Travel Festival tindrà lloc divendres 20 al vespre al parador del castell de la Suda. Dijous 19, els professionals del sector es trobaran per compartir experiències i projectes en una nova edició del Terres Sustainable Day.

En aquesta edició, a més, tindrà lloc el lliurament dels premis del concurs Food Film Menu. Està centrat en els curtmetratges gastronòmics, que organitza l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme.

“No només és l’únic certamen especialitzat en audiovisual turística a tot l’Estat sinó que és una eina clau per situar a Tortosa com a capital en aquest àmbit”, ha destacat la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Tortosa, Sònia Rupérez. Ha qualificat el certament d'”oportunitat única” per als agents turístics del territori per poder conèixer “de primera mà” “casos d’èxits que es puguin aplicar a les nostres terres”.

Deltabirdingfestival Anterior
El Delta Birding Festival celebra 10 anys
festicam Següent
El FestiCAM d’Amposta prepara una vintena de propostes d’arts en viu al carrer