El projecte cultural “Les nits de la Baranova” torna a Tivissa

La plaça de la Baranova de Tivissa és un indret privilegiat, mirador de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, i de les muntanyes de Prades, el Montsant, la Figuera, la Picossa, les serres de Cavalls i de Pàndols, els Ports, i la serra de Cardó.

La iniciativa cultural ‘Les nits a la Baranova’ de Tivissa va néixer, ara fa deu anys, per recuperar una tradició molt arrelada que converteix aquesta plaça en un espai de convivència lúdico-festiva, propiciat per la bona climatologia estiuenca de la plaça i el seu entorn. Des de sempre, la “fresca de la Baranova” ha propiciat esbarjo, convivència entre veïns, i actes culturals com les tradicionals ballades de sardanes amb “gramola”.

L’Ajuntament de Tivissa va crear la iniciativa cultural ‘Les nits a la Baranova’ per potenciar encara més aquest espai privilegiat on el mes de gener de 2014 es van inaugurar les obres d’arranjament que formen part de la primera fase de l’execució del “Pla de Renovació i Millora del conjunt del Centre Històric”.

Cal recordar que la urbanització de la plaça de la Baranova es va iniciar el 1927 mitjançant els diners recaptats en una subscripció popular. L’any 1952, amb motiu del 25aniversari de la urbanització de la plaça, es va fer una segona fase d’arranjament. I l’any1971 es va completar la urbanització de la plaça, tal com es coneixia fins ara, amb la seua pavimentació, i la construcció, adossada al racó de la paret de l’església, de la Font de la Sardana.

Al gener de 2014 l’Ajuntament de Tivissa va inaugurar les obres d’arranjament de la darrera remodelació que va incloure la substitució dels serveis generals -xarxa de gas, aigua i aigües pluvials i residuals-, el soterrament de les línies elèctriques, de telefonia mòbil i megafonia, i la instal·lació d’un nou enllumenat públic, d’un paviment de pedra natural, de fonts ornamentals, i d’arbrat i mobiliari urbà.

Per tot plegat, la iniciativa cultural ‘Les nits a la Baranova’ desenvolupa, durant els caps de setmana del mes d’agost, tot un seguit d’activitats a l’aire lliure per incentivar, dinamitzar i fomentar els valors històrics, populars i tradicionals de casa nostra, tot gaudint de la fresca de la Baranova.

Aquesta desena edició de ‘Les nits a la Baranova’, organitzada per l’Ajuntament de Tivissa, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura, i de diversos col·laboradors particulars i empreses locals o properes que fan realitat aquest projecte.

Un programa molt complet

A partir de dissabte 5 d’agost i dins el marc del festival, el programa ofereix un ventall molt ampli de propostes, que van des de la lírica fins al rhytm&blues, passant pel Pop-rock i el teatre.

Noms com Anaïs Masllorenç, Toni Marsol o Josep Buforn complementen la proposta lírica, mentre que Pepper and Soul protagonitzen l’apartat més jazzístic. Los Cruzados protagonitzaran la nit del pop&rock i la nit del teatre oferirà Les Fugitives i l’obra “El club oblidat, Barcelona Lyceum Club”.

Totes aquestes propostes formen part del programa que heu de consultar per saber llocs, hores i preus.

Anterior
Ascó Batega comença aquest cap de setmana
Següent
El Departament d’Acció Climàtica reconeix els serveis ambientals que aporten els boscos a la salut de les persones