El Parlament aprova ajudar els productors de musclos del delta de l’Ebre per les pèrdues causades per la calor

Els musclos són un dels productes estrella de la gastronomía de les Terres de l’Ebre en les quals, fins i tot com a experiencia, es poden visitar les distintes companyies muscleres. Ara bé, com que no podem oblidar que a banda de ser una menja saborosa, també són animals vius que es desenvolupen en un ecosistema molt concret, quan aquest hábitat es veu alterat per qüestions climàtiques, els musclos poden arribar a morir.

Això és el que ha passat en diferents ocasions en els darrers anys, que a causa de temporals o de pujades exagerades de temperatura, les muscleres han vist com tots els musclos de la seva producción, han mort.

Per aquesta raó, la Comissió d’Agricultura del Parlament ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució instant el Govern a ajudar els productors de musclos del delta de l’Ebre davant les pèrdues ocasionades per l’increment de temperatura de l’aigua del mar.

El text, presentat pel PSC i esmenat per ERC, acorda analitzar, conjuntament amb el sector, aquestes afectacions i impulsar ajuts existents, o bé crear-ne de nous, a favor dels afectats.

D’acord amb l’exposició de motius, les empreses que treballen a les badies han hagut de fer front a l’impacte econòmic per la mort de 178.000 quilos de musclo i de cria. Així, els ajuts han de servir per “garantir la viabilitat de futur” del sector, trobar solucions al problema i diversificar l’activitat.

La proposta de resolució també reclama prioritzar les inversions a les badies del Delta per donar resposta “als problemes estructurals” amb les partides d’inversió previstes als pressupostos de la Generalitat.

Els aqüicultors van haver d’invertir 1,15 milions d’euros en la compra de cries a l’estranger per tornar a sembrar. Un fet que no només va reduir de forma dràstica els seus ingresos, sinó que compromet la seva viabilitat de futur.

L’impacte econòmic per a les empreses ha estat perniciós i, per tant, requeria una resposta efectiva per part de l’administració. S’ha d’assegurar la viabilitat d’un sector essencial per a l’economia del Delta i singular per a Catalunya”, ha declarat el diputat socialista al Parlament, Joaquim Paladella.

Anterior
Es presenten les Jornades Gastronòmiques de la Closca i de l’Ostra Arrissada del Delta, a Deltebre
Següent
Delta Ebre Port vol captar creuers petits i companyies de lloguer d’embarcacions per posicionar el port de la Ràpita