El Museu de la Mar de l’Ebre programa l’oferta cultural de l’any 2023
L’any 2023 ha començat amb una potent i interessant programa d’activitats culturals al Museu de la Mar de l’Ebre. Aquesta proposta inclou exposicions temporals d’art, fotografia i patrimoni, el cicle de conferències ‘Històries de la Mar de l’Ebre’, activitats per celebrar les festivitats, visites teatralitzades, entre altres.
Aquesta programació és el resultat de la cooperació entre l’Ajuntament de la Ràpita, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de la Mar de l’Ebre, amb la col·laboració de les entitats o organitzacions implicades en cada esdeveniment.
La regidora de Cultura, Èrika Ferraté, subratlla que “es tracta d’una programació que inclou exposicions i activitats de diferents temàtiques i adreçades a tot tipus de públic” La regidora afegeix que “amb aquesta planificació, volem atreure al major nombre de persones perquè vinguin a conèixer el Museu de la Mar de l’Ebre i les col·leccions històriques i de ciències naturals que es poden visitar, les quals conformen el nostre patrimoni històric, natural i etnològic”.
Per la sala d’activitats temporals del museu hi passaran diverses exposicions de temàtiques molt diverses que versaran sobre diferents temàtiques a través de la pintura, l’escultura, la fotografia, o els objectes i l’explicació històrica. Algunes comptaran amb activitats complementàries, com ara visites guiades, exposicions auxiliars, tallers, xerrades, excursions, etc.
Per destacar-ne algunes:
- Lo Delta 4.30 (de febrer a abril). Una exposició fotogràfica del naturalista José Antonio Sartorio on sembla que les fotografies hagin estat pintades amb la càmera. L’ànima i l’essència dels colors, dels silencis, de la llum, de l’aire transparent, els murmuris de l’aigua o d’aus que alcen el vol, es fusionen i apareix l’invisible.
- Posidònia (de maig a juliol). Obra escultòrica de l’artista Carles Bros qui arribarà a la Ràpita amb una sèrie escultòrica on representa les arrels de la posidònia, una planta que esdevé el símbol de la conservació dels fons marins mediterranis.
- Els contes de Sebastià Juan Arbó (de juliol a agost). Una panoràmica de la producció de narrativa breu de l’autor centrada en el procés de creació de contes des dels primers esborranys, passant pels manuscrits, mecanoscrits i arribant a l’edició impresa, així com els materials de projectes avortats o inèdits de contes de l’autor rapitenc.
- Abraçant el mar (de setembre a octubre). Després de guanyar el premi d’escultura Agustí Vizcarro 2022, Irene Aguilar presentarà l’exposició “Abraçant el mar”. L’artista pren la bellesa de la fauna marina per transformar materials durs com el ferro en formes subtils i esveltes que ens recorden a la delicadesa dels fons marins.
- Jo de petita anava sempre al moll (d’octubre a novembre). L’exposició és un homenatge a les dones i els hòmens que passen cada dia pel moll. La mostra reflexiona sobre la sostenibilitat i la pesca apropant-se a la comunitat marinera per entendre els oficis i el present de la pesca a casa nostra.
- La mar de net (de desembre a gener). Obra de l’artista Xavi Carrillo. Una gavina, una tortuga o un llagostí, però si ens fixem bé cada animal està format de deixalles humanes. L’artista presenta una obra de denúncia ecològica a través de la creació virtual per reflexionar sobre la brossa que arriba al mar.
Per a aquest any, també hi ha programada la iniciativa ‘Ebre, Art i Patrimoni’, la visita teatral d’estiu o el clàssic cicle de conferències ‘Històries de la Mar de l’Ebre’, el qual tracta temes com la història, la biodiversitat, l’antropologia o el desenvolupament territorial de la costa de l’Ebre. També la programació especial per al Dia Internacional dels Museus, per les festivitats locals com Orígens o per Nadal.
A més, el Museu de la Mar de l’Ebre compta amb visites guiades, rutes i tallers gràcies al Servei Educatiu i Turístic del Museu de les Terres de l’Ebre. A banda, l’activitat diària del museu no para i les persones que desitgin visitar-lo poden fer-ho en l’horari habitual.