El festival d’arts escèniques Rihihiu torna al Montsià a l’estiu i la tardor

Enguany será la tercera edició del festival, que es celebrará a Santa Bàrbara i s’expandirà per la plana del Montsià en dues edicions: una d’estiu i una altra de tardor.

 Així, del 28 al 30 de juliol se celebrarà al Mas de Barberans, i del 20 al 22 d’octubre a la població veïna de Santa Bàrbara. D’aquesta forma es dona protagonisme a diferents espais de la vila i de fora d’ella, especialment en als punts que queden entre els municipis, com els camps d’oliveres, les cases de camp o els molins. Espais, per altra banda, que són utilitzables per a la recreació del festival, segons opinió de les persones responsables del festival.

Algunes de les actuacions que ja estan programades s’iniciaran el 28 de juliol, amb l’artista d’Alcanar Vicent Matamoros, en l’edició d’estiu del festival, amb una acció sonora amb ‘cantadores’ locals entonant el crit del Rihihiu. El mateix dia, el cantant, músic i perform presentarà el nou àlbum Tota una alegria.

L’endemà, dissabte 29 de juliol a la tarda, l’artista transgènere Graham Bell liderarà una cercavila queer i transfeminista amb banda de música i cors participatius, amb un espectacle que fusionarà la cultura popular i la crítica social.

A la nit, Joana Gomila i Laia Vallès presentaran Així Deçà, amb el qual el duet expandeix les ones vibratòries del seu univers sonor formant un arxipèlag creatiu on entren en diàleg la glossa, l’imaginari surrealista, la fantasia de les il·lustracions i els contes futuristes.

A més, la companyia de circ Eia presentarà Espera posarà en escena una proposta coreogràfica en una atmosfera que transporta a un lloc fora de temps, fet de gests simples, on els acròbates es converteixen en artesans del moviment i apareixen paisatges perduts, plens de gests humans i trobades sinceres.

De cara a l’octubre

Per a l’edició d’octubre està confirmat el concert del quartet de clàssica Accent Ensemble. La formació està liderada per la soprano tortosina Cecília Aymí, que és la protagonista del vídeo promocional de l’edició 2023 de Rihihiu.

D’altra banda, la cantant, compositora i productora Marina Herlop, una de les màximes exponents de la música electrònica al nostre país, oferirà un concert en el qual transformarà la seva formació musical clàssica en pura avantguarda.

 

La cultura com a eina de transformació

 

“Tenim un paisatge propi, una cultura popular vinculada als cicles de la natura, i volem resignificar totes aquestes herències, des del pensament i l’activisme”, explica Anna Zarea. “Conscients de l’envelliment de la població rural, volem crear un espai de contacte intergeneracional, que fomenti l’intercanvi d’idees entre la saviesa local i les noves perspectives contemporànies dels joves. Entenem que les grans transformacions es produeixen en espais de confiança i de proximitat, i els pobles petits, ens proporcionen aquest ambient íntim i de confort des d’on relacionar-nos amb màxima seguretat”, afegeix.

 

Rihihiu

 

Rihihiu és el crit que la pagesia de la plana del Montsià feia servir per comunicar-se entre finques d’oliveres veïnes. Era un crit estrident, agut i perllongat que la pagesia feia servir per avisar que les persones havien arribat a la finca i que podien quedar per compartir un àpat, tocar instruments o explicar històries al costat del foc. Fa dos anys, el simbolisme d’aquesta pràctica, va inspirar les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló per impulsar un festival participatiu d’arts vives -teatre, dansa, circ, música, llibres, debats, accions comunitàries- a Santa Bàrbara (Montsià), amb la voluntat de reflexionar sobre el patrimoni local i paisatgístic des d’una perspectiva de gènere.

Anterior
La Festa de la Plantada de l’Arròs, una forma didàctica de tornar al passat
Següent
Per primera vegada, DeltaChamber Music Festival oferirà 2 concerts infantils de cambra