El Festival A Cel Obert obrirà una 13a d’espais històrics a Tortosa

La temàtica de les instal·lacions d’art efímer del Festival A Cel Obert serà la intensitat en aquesta onzena edició. S‘incorpora com a nou espai el pati del Forn de la Canonja.

El Festival d’Intervencions Efímeres A Cel Obert arriba enguany a l’onzena edició. L’objectiu és despertar l’interès de la ciutadania i dels visitants cap al patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat. A Cel Obert tindrà lloc entre el 4 i el 6 d’octubre. Comptarà amb una tretzena d’espais històrics, dotze al centre de la ciutat i un a Jesús, oberts al públic que els podrà descobrir a través de l’art efímer.

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan; la regidora de Cultura, Mar Lleixà, i la directora del festival, Cristina Bestratén, han presentat avui la mostra.

La temàtica de l’onzena edició d’A Cel Obert

La temàtica de l’onzena edició d’A Cel Obert serà la intensitat. Hi haurà instal·lacions d’art efímer als següents espais: Convent de les Serves de Jesús, Calvari, la Casa Bau, Palau Montagut, el passatge Franquet. El pati de Sant Jordi i Sant Domènec, el pati de Sant Jaume i Sant Maties, l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació. El pati del monestir de la Puríssima, el pati del Museu, el Palau Episcopal, el claustre de l’edifici de la Immaculada a Jesús. Enguany, s’incorpora com a nou espai el pati del Forn de la Canonja.

“L’any passat van fer una edició de celebració del desè aniversari i ara ja enfilem el camí cap als 15 anys amb una llarga trajectòria. Està plenament consolidat i ens ajuda a despertar l’interès de la ciutadania i dels visitants per tots aquests edificis que tenim d’estil gòtic, barroc, renaixentista, modernista…”, ha manifestat l’alcalde.

L’acte inaugural del festival serà el divendres 4 d’octubre a les 19.00 hores al pati del Museu de Tortosa. Hi haurà una performance de l’artista multidisciplinària Mar Grifoll. Al pati del Museu hi haurà una mostra de maquetes amb propostes d’instal·lacions efímeres, realitzades pels diferents centres educatius del territori. L’objectiu és incentivar la participació dels centres educatius.

Durant el curs passat diversos centres van fer una situació d’aprenentatge amb l’objectiu de dissenyar una instal·lació efímera per al pati del Museu i fruit d’aquest treball va sorgir la proposta ‘Esclat’, de l’institut Dertosa que ha estat seleccionada per a l’edició d’enguany. “La implicació dels centres educatius és important per un festival que a més en aquesta edició compta amb més participació que cap altra edició per part d’estudiants de diferents centres i escoles d’art”, ha dit la regidora de Cultura.

Noves col·laboracions

També enguany A Cel Obert inicia una col·laboració amb el festival DeltaChamber amb l’objectiu d’enriquir la diversitat i la qualitat artística dels festivals. I, en aquest sentit, la sala d’actes de la Casa Bau hi haurà una instal·lació musicada, on el públic veurà com la instal·lació efímera ‘La dansa de les flors’ es convertirà en l’escenografia d’un concert de música de cambra en directe. A més, al pati de la Immaculada hi haurà una adaptació de l’obra ‘Vitrall’ que va ser l’escenografia d’un dels concerts del DeltaChamber, mentre que l’obra Florasion del tortosí Andreu Galiana, que va formar part de la passada edició del festival, el passat mes de juliol va convertir-se en l’escenografia d’un dels concerts del Delta Chamber.

Pel que fa a l’accessibilitat, tots els espais seran accessibles a excepció del pati de Sant Jaume i Sant Maties (Reials Col·legis) i el Calvari.

Un recull de les obres seleccionades

La directora del festival ha detallat que les cinc obres seleccionades per convocatòria es podran visitar al pati del Palau Montagut, passatge Franquet, pati del convent de les Serves de Jesús, pati de Sant Jordi i Sant Domènec i pati de Sant Jaume i Sant Maties.

El Calvari, el pati de l’Escola d’Art i el pati del monestir de la Puríssima seran l’escenari de les intervencions creades per l’alumnat d’ESARDI. Del curs d’Arquitectura Efímera de l’EADR i de l’ETSA-URV, respectivament. Mentre que les obres dels artistes convidats d’aquesta edició estaran al pati del Palau Episcopal i la sala d’actes de la Casa Bau. “Totes les intervencions efímeres giraran al voltant del tema de la intensitat.

La intensitat gradua el nivell d’un missatge, del so i de la llum i podrem observar com es manifesta de diferents maneres en les obres del festival. Amb missatges positius i passionals fins a interpretacions racionals i conformistes”, ha apuntat Bestratén.

Finalment, hi haurà el premi del jurat que se l’endurà una de les cinc intervencions provinents del concurs i l’autor serà convidat a realitzar una instal·lació efímera en un altre festival, subvencionat pel projecte Transefímers de la Xarxa Transversal. També hi haurà el premi del públic i el premi dels xiquets i xiquetes. Les votacions es podran fer a través de la pàgina web www.acelobertfestival.votacions Més informació sobre el festival a acelobertfestival.cat

festicam Anterior
El FestiCAM d’Amposta prepara una vintena de propostes d’arts en viu al carrer
Següent
Òmnium commemora l’Any Estellés