El Delta Birding Festival celebra 10 anys

Deltabirdingfestival

El festival ornitològic reunirà una seixantena d’expositors a MónNatura Delta, del 20 al 22 de setembre.

El Delta Birding Festival, el festival ornitològic referent de la Mediterrània amb milers d’assistents cada any, escalfa motors per a la seva 10a edició.

Ahir dimecres, 4 de setembre, es van poder conèixer les principals novetats del Delta Birding Festival. Tindrà lloc a MónNatura Delta de l’Ebre, del 20 al 22 de setembre de 2024. Núria Marco, tinenta d’alcalde de l’Ajuntament d’Amposta deia que “és un goig celebrar la 10a edició d’aquest Festival que s’ha mantingut i consolidat al llarg dels anys. Aquest esdeveniment és una fita tant des de la vessant de la sostenibilitat com econòmica. Al Delta tenim un ecosistema únic, i alhora fràgil, que amb el turisme sostenible i la gastronomia és també un motor econòmic”.

Miquel Rafa, director de sostenibilitat i territori de la Fundació Catalunya La Pedrera, realçava la proposta. “Enguany celebrem a MónNatura Delta la 10a edició d’aquesta trobada imprescindible per als ornitòlegs d’arreu del territor. És una plataforma magnífica per a que els amants de la natura de totes les edats es diverteixin iniciant-se en el curiós món dels ocells”.

El director del Delta Birding Festival, Francesc Kirchner, ha destacat. “El festival és un punt de referència al territori amb ponents d’alt nivell, moltes activitats pel assistents i una fira comercial amb més de 60 expositors que permeten gaudir de destins turístics o productes per l’ornitologia”.

La nova edició del Delta Birding Festival

 Aquesta nova edició comptarà amb la presència de ponents tan destacats com la jove MyaRose Craig, altrament coneguda com a Birdgirl, que es defineix a ella mateixa com a destacada ornitòloga britànico-bangladesí, ecologista i activista per la biodiversitat; Íñigo Zuberigoitia, investigador de l’ecologia i el comportament animal que ha estat estudiant el falcó peregrí durant els últims 20 anys i n’ha escrit la monografia més completa en castellà; Helena Navalpotro, biòloga investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) que ha treballat en el projecte de seguiment de la tórtora euroasiàtica i de la desconeguda alosa becuda.

Tamé Séan Ronayne, ornitòleg irlandès que s’ha fixat l’objectiu d’enregistrar el so de totes les espècies d’ocells d’Irlanda i ha estat el protagonista d’un documental de la TV pública d’Irlanda de gran audiència; Nils van Duivendijk, ornitòleg holandès que ha publicat recentment el llibre ID Handbook of European Birds, el manual més complet sobre identificació dels ocells del nostre continent; i Jari Peltomäki, fotògraf professional de vida salvatge i ambaixador de OM SYSTEM.

També cal destacar la 3a edició del DBF Júnior. És la secció del festival que dona als ornitòlegs aficionats menors de 18 anys l’oportunitat de presentar la seva relació amb el món dels ocells.

Moguts per la conservació

 El Festival té també com a objectiu promoure projectes de conservació, destinant en aquesta nova edició els beneficis de la venda d’entrades al projecte “Apadrina una Teula Mussolera”, per millorar la cria del mussol comú (Athene noctua), catalogat com a vulnerable a Catalunya.

Xavier Riera, cap de l’àrea de formació i divulgació de l’Institut Català d’Ornitologia, ha explicat que “els visitants del Festival poden gaudir tant d’activitats especialitzades per a ornitòlegs i fotògrafs de natura, com ara els Delta Photo Tours, les visites guiades a reserves com l’Alfacada, Vilacoto o Bombita i les sortides en vaixell, com activitats per a públic familiar i persones que es vulguin iniciar, com ara l’Emprèn el vol, activitats d’anellament o tallers diversos”.

Altres activitats associades al Festival que es podran gaudir durant aquells dies són un Concert del grup Pony Pisador. El divendres al vespre a la Urbanització Els Eucaliptus, o cinema a la fresca dissabte al vespre a Poblenou del Delta.

Sobre l’organització del Delta Birding Festival

 El Delta Birding Festival està organitzat per Oryx-La botiga de l’amant de la natura, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), Photo-Logistics i la Fundació Catalunya La Pedrera. A través d’aquesta col·laboració, el festival ha aconseguit consolidar-se com una referència en el món de l’observació, la conservació i l’estudi dels ocells. Ofereix una oportunitat única al públic que hi assisteix de connectar amb l’ornitologia i amb la natura en general.

Així, la Fundació Catalunya La Pedrera promou iniciatives que busquen reconnectar la societat amb la natura.

El Delta Birding Festival és un exemple clar d’aquesta tasca, fomentant el coneixement, l’interès i la consciència sobre la importància de preservar els hàbitats i la biodiversitat. Es fa mitjançant activitats educatives, conferències, ponències i exposicions.

Anterior
La Xarxa d’Amposta celebra 25 anys programant teatre familiar, infantil i juvenil
Següent
El Terres Travel Festival començarà aquest cap de setmana a Tortosa