El 5G comença a aplicar-se a les escoles rurals ebrenques

Més de 230 alumnes i una trentena de docents de 15 escoles rurals de la Ribera d’Ebre i el Priorat han pogut experimentar amb les possibilitats d’aprenentatge que ofereix la tecnologia 5G. El projecte RuralCatLabs, que ha desenvolupat la URV, és una de les primeres aplicacions del coneixement i la recerca que promou l’Àrea 5G de les Terres de l’Ebre, amb seu a la nau del Molló, del polígon de Móra la Nova.

Els nens i nenes han descobert els viatges virtuals que permet la realitat virtual. Des de fer un passeig ràpid pel patrimoni català al CatVers fins a trepitjar el planeta Mart. També estudiar medi, matemàtiques o art, entre d’altres. A banda, han creat el seu propi avatar, han après a protegir-se en el món virtual i han gestionat un galliner robotitzat.

Aquests tallers formen part de la prova pilot per la qual han passat una quinzena d’escoles

 

La iniciativa RuralCatLabs apropa a les escoles rurals “les possibilitats” de la realitat virtual i el 5G per aprendre les matèries de sempre i sobretot perquè els serveis de fora els puguin experimentar els alumnes de l’entorn rural. La comunitat educativa ha celebrat que una experiència d’aquest tipus s’apropi a la Ribera d’Ebre i el Priorat, convertint el programa pilot en una oportunitat per a les programacions i eines pedagògiques dels entorns rurals.

De fet, és l’alumnat qui empeny per poder treure rèdit a aquests recursos. A partir d’un exemple concret, com el galliner que ha visitat tots els patis de les escoles, els alumnes han pogut controlar amb sensors per alimentar, vigilar i tenir cura dels animals. Els impulsors de la iniciativa intenten que els nens i nenes siguin els ideòlegs de noves propostes i aplicacions tecnològiques en el món rural i en la seva escola.

La iniciativa, liderada per la Diputació de Tarragona i desenvolupada per la URV, forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Pobles Vius i Actius. El responsable del RuralCatLabs, Carles Lozano, ha avançat que el projecte continuarà l’any que ve després de revisar les opinions i conclusions dels alumnes i mestres en aquesta primera fase.

Mentre que l’alcalde de Móra la Nova ha reclamat que sigui “la llavor” per acabar amb la fuga de talent jove del territori, la presidenta comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, també ha reivindicat que el territori està preparat per fer i liderar “una revolució tecnològica” que també pot contribuir a reindustrialitzar la comarca, al costat dels Fons de Transició Nuclear que ha tornat a reclamar. “Podem tenir un model alternatiu més enllà de les indústries extractives que agafen els recursos i se’n van”, ha defensat.

Anterior
Darrers preparatius per acollir el Mercat de Santa Llúcia d’Amposta
Següent
El Consell Comarcal del Baix Ebre comença les obres de reforma i millora de l’eficiència energètica de la seu