Si aquest estiu aneu a la Ràpita heu de visitar, sí o sí, el Musclàrium. Els musclos són una tradició culinària, ingredient imprescindible en alguns plats del receptari mariner, l’aperitiu perfecte i un ingredient increïblement versàtils a la cuina; però són, sobretot, una connexió íntima i directa amb l’entorn natural.
A les estructures marines que formen les muscleres és on es conreen els musclos i les ostres. A banda, també són un atractiu turístic i un exemple de sostenibilitat i aprofitament dels molt variats recursos que ofereix el mar. Albert Grasa és el responsable del Musclarium de Ràpita, i obre les portes d’aquest apassionant món per descobrir-nos com aquestes estructures transformen el conreu del musclo i l’ostra en una autèntica joia de la gastronomia ebrenca.
La màgia de les muscleres
Les muscleres de Ràpita són estructures fixes al mar que permeten el cultiu de musclos des de les fases més primerenques fins assolir la talla ideal per al consum. Però el que fa que aquests musclos siguin tan especials és la seva ubicació en una zona rica en fitoplàncton, una microalga essencial per al creixement d’aquests mol·luscs. Albert explica: “L’aigua salada del Mediterrani i l’aigua dolça de l’Ebre es fusionen amb l’aigua que entra per la bocana sud des del Far de la Banya fins aquí. Estem en una zona rica en fitoplàncton. El fitoplàncton és la microalga més important que tenim per poder conrear musclos i ostres, perquè tant el musclo com l’ostra són filtradors. Com més fitoplàncton hi ha a l’aigua, millor menjar troben aquestes mol·luscos i, per tant, més bon sabor tindran.”
Aquest ambient únic proporciona l’entorn ideal per al cultiu de musclos i ostres, garantint que aquests fruits del mar siguin de la millor qualitat.
Història i evolució del conreu
La cria i conreu de musclos a la Ràpita, i més en concret a la Badia dels Alfacs, té les seves arrels en una historia que ve de lluny. Explica l’Albert: “L’any 1942 es va construir la primera batea al delta de l’Ebre. Aquesta és la primera que es va construir i l’origen de tot això.”
Albert detalla el funcionament i les tècniques emprades a la musclera: “Aquí hi ha uns 3m de profunditat. La que es va construir l’any 1942 es va fer de manera que es veiés el fons marí. Avui hi ha aquest engraellat de fusta que sosté el pes de les cordes dels musclos i ostres. És una estructura d’uns 1500 m2, amb una lamineta d’aigua que nosaltres tenim a uns 3m de profunditat i el que fem és emprar dues tècniques: per una banda, la tècnica que s’empra és l’embutxada, que consisteix en agafar les cries del musclo i embotir-les dins una mena de mitjons de cotó que van a 2 o 3 metres, depenent de la profunditat de la batea. Els agafem amb la corda que els manté sempre a baix.”
El procés de cultiu dura entre 9 i 10 mesos. Quan els musclos han assolit la mida adequada, es classifiquen i se separen: els més grans per a la venda, mentre que els més petits tornen al mar.
El cas de les ostres
Les ostres, en canvi, requereixen un procés més llarg i manual. Albert explica: “L’ostra ja és una altra tema diferent, molt més manual. Per al musclo necessitem 9-10 mesos, però l’ostra necessita 2-3 anys. A banda, l’ostra l’hem de posar manualment perquè tinguin tot el menjar que necessiten i sobretot, que no es facin competència entre elles. Si les poséssim totes juntes, tendirien a deformar-se.”
El procés per a les ostres és més laboriós i perllongat, i cada ostra passa per les mans de l’equip de la batea quatre vegades per assegurar-ne la qualitat. A més, s’han de protegir de depredadors com la dorada i altres peixos, utilitzant malles que salvaguardin les cries. “El cranc ha sigut un depredador important que ens va entrar cap a l’any 2016 i ens vam espantar molt perquè se’ns menjava una part important de la producció. Ara bé, s’ha pogut anar controlant. Els pescadors han fet molta feina i ara podem dir que estem en un moment de força equilibri pel que fa a la depredació.”
Producció i varietats
Pel que fa a la producció, Albert ofereix xifres impressionants: “Estem parlant d’una producció, d’ostres d’aproximadament 700-800 mil quilos anuals. De musclos se’n fa molt més, fins a uns quatre milions de quilos anuals.”
Aquestes xifres poden variar a causa de factors com ara la temperatura de l’aigua, l’oxigen, la salinitat i la presència de fitoplàncton. Actualment, hi ha unes 90 batees a la zona, amb 76 més ubicades a la Badia del Fangar.
L’experiència del Musclarium
El Musclarium ofereix una experiència completa que combina educació, gastronomia i cultura. En aquest aspecte, Albert destaca: “L’estiu és el moment perfecte per venir i gaudir del Musclarium. El mar està espectacular, fa bo, i la temperatura per fer la visita pedagògica i tastar el musclo i l’ostra és ideal. Penseu que estem a la milla zero, perquè aquí es produeix el producte i aquí mateix es pot tastar. A més, al delta hi ha molta calma, molta puresa, estem parlant d’un espai natural i això també crida molt l’atenció.”
Els visitants tenen l’oportunitat de fer una visita guiada amb vaixell, aprendre sobre el procés de cultiu i degustar musclos i ostres fresques. A més, el Musclarium ofereix opcions gastronòmiques addicionals: “Nosaltres sempre diem que som com els grangers del mar, perquè quan en parlem ens referim a la cria, l’aleví, fins i tot parlem de sembrats, de collir, molt semblant al món del pagès.”
Els visitants poden optar per una degustació estàndard o participar en un monogràfic que inclou elaboracions distintes, com ara una crema de musclos del Delta, una caldereta de musclos a l’estil mariner, una ostra gratinada amb ceba caramel·litzada, beixamel i formatge, i també musclos i ostra amb essència Delta, servits sobre un llit d’arròs del Delta. Entre altres plats increïbles que conviden a viure una experiència culinària variada i sofisticada.
El turisme aquàtic a la Ràpita
Albert també ressalta la importància del turisme aquàtic a la Ràpita:
“El que oferim a la musclera és un equilibri entre la visita, la gastronomia, la nostra cultura. Aquí es fusiona tot. Així com hi ha un enoturisme, aquí practiquem el turisme aquàtic. Volem que la gent vingui a l’origen, que conegui de primera mà com es conreen el musclo i l’ostra i perquè.”
El Musclarium no només promou el coneixement sobre el cultiu de musclos i ostres, sinó que també fa una important contribució al turisme, tant local, com nacional, com internacional. De fet, des de l’obertura del Musclarium el 2014, tot l’equip ha treballat intensament per augmentar la visibilitat del seu producte i atraure visitants de tot el món.
“Nosaltres vam començar el 2014 en un moment en el qual no hi havia prou venda a nivell intern en el mercat nacional. En canvi, ara la situació és totalment diferent. Això és perquè la restauració, nosaltres com a productors, els promotors de turisme, etc., hem fet un treball de promoció i difusió del producte molt intens, participant en fires, en esdeveniments gastronòmics de tot arreu. S’ha fet i s’està fent una gran feina en aquest sentit”.
Visites i temporada
La millor època per visitar el Musclarium és en els mesos d’estiu, quan el clima és favorable i el mar està en condicions òptimes. Albert aclareix: “Crec que és important que la gent sàpiga que pot venir a visitar-nos tots els dies d’estiu. Comencem l’activitat a les 10.30 i tenim moltes franges horàries, amb un gran accés.” L’experiència consisteix, de forma resumida, en el transport amb taxi marítim des del port de la Ràpita fins la musclera. A continuació es fa una visita pedagògica a la musclera amb una explicació sobre el cultiu dels musclos i les ostres i a continuació, es fa un aperitiu-degustació amb ostres i musclos, acompanyats d’una copa de vi. Finalment, el mateix taxi marítim torna els visitants al punt de partida del port de la Ràpita.
Així doncs…
Les muscleres de la Ràpita són una experiència superior. La dedicació i el coneixement d’Albert i el seu equip al Musclarium permeten que cada visitant aprengui sobre el procés fascinant de cultiu de musclos i ostres, i sobre l’esforç que des d’aquest recinte es fa per mantenir la sostenibilitat i la qualitat dels productes, convertint-los en una experiència culinària de primer nivell.
Per tant, per aquelles persones que aquest estiu estan buscant una experiència autèntica al delta de l’Ebre, les muscleres de Ràpita i el Musclarium són una visita obligada. Ja sigui per aprendre sobre el cultiu dels mol·luscos, degustar aquests productes frescos al seu lloc d’origen, o simplement gaudir d’un entorn natural absolutament impressionant, perquè el Musclarium ofereix una finestra fascinant a un dels aspectes més saborosos i sostenibles de la cultura gastronòmica local, en un racó únic de les Terres de l’Ebre, on el mar, la tradició i la gastronomia es troben per oferir als visitants una experiència que delecta els sentits, i converteix la visita en quelcom memorable.