Continua el projecte que estudia els ratpenats que viuen al Parc Natural dels Ports

La col·laboració de persones que tinguin masos o casetes dintre el parc amb ratspenats, és imprescindible.

L’empresa de serveis ambientals Dàurica ha iniciat un projecte que té com a objectiu millorar la conservació dels ratspenats que habiten al Parc Natural dels Ports i així, difondre el seu coneixement.

La forma de portar-lo a terme i dins d’una fase de recerca del programa, és la convocatòria d’una sèrie de sessions informatives, la primera de les quals és aquest proper dijous dia 11 a l’Ecomuseu dels Ports a les 18.30,  amb la finalitat de comptar amb la col·laboració i complicitat de persones que tinguin masos amb colònies de ratspenats.

S’ha trobat que en masos i casetes del parc hi viuen colònies reproductores d’espècies com el ratpenat de ferradura mediterrani o el ratpenat d’orelles dentades, que tenen, tots dos, la qualificació de vulnerables a Catalunya.

Un projecte amb un doble objectiu

L’estudi que està portant a terme Dàurica abasta les tres comarques del parc: la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià, forma part del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya cofinançat per la Unió Europea i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el Parc Natural dels Ports.

Tant l’estudi com la conservació són els objectius del programa, especialment el de la conservació mitjançant la distribució de moltes caixes refugi. Els ratspenats acostumen a viure en cavitats naturals i no sempre n’hi ha a la zona en la qual es mouen, de manera que les caixes refugi són una manera de proporcionar refugi, principalment als ratpenats, però a la fauna en general.

«Tens ratpenats al teu mas?»: xerrades informatives per a tothom

Els masos i casetes acostumen a ser llocs en els quals les colònies de ratspenats es poden instal·lar, fins i tot en un nombre considerable i per tant, els responsables de Dàurica demanen la col·laboració de totes les persones propietàries d’edificis privats que están dins el parc natural, en una zona agrícola o forestal. Llavors els responsables de l’estudi aniran a veure de quina espècie es tracta i quin nombre d’individus hi ha, intentaran detectar espècies amenaçades i donar-els-hi protecció, especialment si es tracta de llocs on es reprodueixen o passen algun moment vital del seu desenvolupament.

El cicle de xerrades «Tens ratpenats al teu mas? Et podem ajudar, els pots ajudar», comença aquest dijous dia 11 d’agost a l’Ecomuseu dels Ports de l’Horta de Sant Joan. La segona sessió serà dimecres 17 d’agost a La Sénia i seguiran dijous 25 a Roquetes, i el dilluns 29 amb format online per als que no es puguin desplaçar.

Es tracta de xerrades informatives per tal de sol·licitar la col·laboració ciutadana de gent que tingui masos amb ratpenats, per poder treballar en la següent fase del projecte.

Un projecte en marxa des de 2018

El projecte va començar l’any 2018 amb la distribució de més d’un centenar de caixes refugi en diferents punts dels boscos del parc natural. L’any 2020 es va fer el seguiment de les caixes i l’estudi de les dades recopilades amb la gravació i l’anàlisi d’ultrasons mitjançant unes gravadores passives es van deixar al bosc, principalment per a ratpenats forestals.

D’altra banda, el projecte també compta amb la captura científica amb la qual s’estudia si és mascle o femella, si és una espècie amenaçada o més comuna i després de prendre-li mesures biomètriques al ratpenat, es deixa anar.

Fins al moment totes les dades del projecte són publiques i s’utilitzen en la redacció d’informes que s’entreguen al parc i es pengen en plataformes de ciència ciutadana.

Anterior
El rostre femení de la Terra Alta es diu “Terraltines”
Següent
Rutes a Amposta a la recerca de la memòria històrica