Cambrer! Una de llagostins de La Ràpita, si us plau!

Segur que en més d’una ocasió heu sentit a parlar de la xocolata belga, de la llet asturiana, del vi de La Rioja o de les ensaïmades de Mallorca. I si heu estat de sort, potser heu tastat alguns d’aquests exquisits productes en alguna ocasió.

Aquests, només per esmentar-ne alguns, perquè trobaríem tants productes com terres i tradicions culinàries a tot el llarg i ample del món.

Ara bé, a poques contrades tindreu la immensa fortuna de poder trobar de tot: productes del mar i de la muntanya, vins, pans, olis, fruites seques i sucoses, i un receptari amplíssim que ve d’antic, per poder gaudir d’una varietat inacabable.

Les Terres de l’Ebre gaudeixen d’aquesta immensa fortuna. La seva gastronomia típica també és una bona motivació per viure-hi experiències i fer-hi una visita llarga i sovintejada.

Fins el dia 11 de desembre s’afegeix una motivació extra: les Jornades del Llagostí de la Ràpita. Si ja per elles mateixes són un al·licient, el fet que els plats de llagostí es maridin amb vins de la DO Terra Alta, afegeix un plus extra que promet convertir-se en una experiència única a l’alçada dels paladars més fins.

El llagostí de La Ràpita: el producte estrella

Producte estrella, molt apreciat a les Terres de l’Ebre i arreu de casa nostra, és un ingredient bàsic de moltes de les elaboracions del receptari. Tot i que és tingut com una menja de celebració i de diumenge, aquest llagostí rapitenc no precisa de cap excusa especial per tastar-lo fins i tot un dia de diari.

Aquest llagostí pertany a l’espècie Penaeus kerathurus. Té una musculatura robusta i cuirassa exterior brillant, sense taques negres. El seu hàbitat es troba en aigües poc profundes, especialment a les desembocadures dels rius; per això fa que es concentri una població important d’aquest crustaci a prop de la desembocadura de l’Ebre. És d’hàbits nocturns i passa la major part del dia enterrat a la sorra. Es pesca amb tremalls i nanses, però també amb la tècnica de l’arrossegament.

A nivell alimentari els llagostins, i el marisc en general, són una bona font de proteïnes d’elevat valor biològic. El seu contingut en greix és Baix i tenen un contingut de colesterol destacable, cosa que provoca que les persones que tenen gota, han de vigilar la quantitat que en mengen. També són una bona font de minerals i vitamines. El podreu trobar a les peixateries de les Terres de l’Ebre entre maig i agost si és fresc i refrigerat, congelat i fins i tot cuit, durant tot l’any.

Els famosos arrossos de l’Ebre, en qualsevol de les seves variants, molt sovint utilitzen gambes i llagostins com a ingredient principal, però són moltíssims els plats que el contenen.

Una cita imperdible a La Ràpita

Divendres passat va arrencar l’edició número 20 de les ja tradicionals Jornades Gastronòmiques del Llagostí, a La  Ràpita.  restaurants de la població formen part d’aquestes jornades i seran els encarregats de preparar tota mena de tastos amb el producte estrella, el llagostí, com a protagonista. Els plats es maridaran amb els vins de la Denominació  d’Origen Terra Alta i tot plegat promet ser una experiència gastronòmica de primer ordre.

La cuina marinera marida de meravella amb les garnatxes blanques de la DO Terra Alta, però haureu d’anar-hi per deixar-vos sorprendre amb les propostes innovadores que aquest any es presenten: brioix amb mantega de llagostí i salsa holandesa, crema de llagostí amb espuma de patata i trufa, fideus seixats de llagostins i galeres, tartar de llagostí amb fumet dels seus caps i aire de yuzu, o llagostins amb fils de kataffi, entre molts altres.

Aquesta és una extraordinària ocasió per tastar aquest increïble producte de quilòmetre 0, el més identitari de La Ràpita.   

Els nou establiments rapitencs que oferiran menús gastronòmics són Albert Guzmán, Cal Manú, Can Vicent, Casa Ramon Marinés, Freddy caliu familiar, L’Alberg, Llansola 1921, Maria 1941 i Miami Can Pons. Els menús oscil·len entre els 37 i els 49 euros.

Anterior
Patrimoni vol protegir les restes rupestres de l’Ebre
Següent
Reivindiquen el record de les víctimes civils de la batalla de l’Ebre a la Terra Alta