‘Els Ports. Natura i Art’ proposa una nova ruta per maridar art contemporani i espais naturals de muntanya.
‘Els Ports. Natura i Art’ busca fer reflexionar sobre la relació que tenim amb la natura i el paisatge, el certamen d’intervencions artístiques contemporànies i efímeres que se celebra cada any en espais del Parc Natural dels Ports. La novena edició del recorregut s’ha programat per diumenge 29 de setembre.
Organitzat per Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre i l’Associació Cultural EPNiA, el projecte comissariat per l’artista Sergi Quiñonero proposa una passejada circular de 3,3 km, dificultat baixa i 100 m de desnivell, que partirà del Mas de la Franqueta d’Horta de Sant Joan i passarà pel Mas de Corretja. Durant el recorregut, els visitants gaudiran d’una visita guiada per cinc instal·lacions d’art efímer amb un diàleg reflexiu entre l’art i la natura. Les obres estaran pensades per buscar la complicitat del públic, promoure la interacció i donar a conèixer l’entorn a través de la singular mirada de cadascun dels autors. La participació en la caminada és gratuïta, però és necessari inscriure-s’hi
Els Ports. Natura i Art és un projecte que treballa per promoure el respecte i la conservació del medi natural en un moment històric crucial, tant pel que fa al qüestionament del model de creixement econòmic, com per la greu crisi ambiental derivada de l’escalfament global i el canvi climàtic. Paral·lelament a la ruta, també s’organitzaran activitats educatives a algunes escoles del territori: dilluns 30/9 a l’Escola Montsagre (Horta de Sant Joan) i dimarts 1/10 a l’Escola Doctor Ferran (Corbera d’Ebre).
Les intervencions
_Anaïs Faiges (Amposta), ha estudiat a la UPV/EHU Facultad de Bellas Artes de Vizcaya i a ESARDI. Centra la seva activitat en l’essència de la naturalesa i la manera com l’ésser humà hi interactua i la transforma.
_Sarah Misselbrook (Riba-roja d’Ebre), hi presentarà Pause, Kneel, Reflect una instal·lació, on la muntanya encarna una catedral i la roca serveix d’altar. A través de la paraula en viu, l’artista fomentarà moments d’introspecció i unitat, centrant-se en l’oposició entre llum i foscor, o vida i mort.
_Enric Llevat (Tarragona), professor i artista pluridisciplinari que desenvolupa la seva trajectòria artística influenciada sobretot per l’estètica i la filosofia oriental i l’abstracció lírica contemporànies. Actualment, és professor de secundària a l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona.
_Arnau Casanoves (Reus), ha treballat amb artistes com Ramon Ferran i Marcel·lí Antúnez, i ha estudiat música tradicional, pintura i robòtica. La seva obra combina diverses tècniques plàstiques i l’art sonor, abordant l’actualitat amb un discurs que oscil·la entre el nihilisme i l’idealisme, reflectint una lluita entre l’apropament i l’allunyament del món.
_Montsita Rierola + Jordi Lafon (Vic, Barcelona) s’encarregaran de la performance i el happening. De les respectives trajectòries en arts visuals, arts performatives i educació sorgeixen projectes que produeixen en comú. Formem part del col·lectiu Deriva Mussol des d’on es proposa el fet de caminar com a pràctica estètica.