Arriba la Fira de les Fibres Vegetals a Mas de Barberans

El Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans s’ha convertit en una cita anual imperdible per als amants de l’artesania de les fibres. La propera cita serà el cap de setmana del 3 i 4 d’agost.

Aquesta fira és un aparador del saber fer tradicional, però també de les noves maneres d’entendre l’artesania des d’una òptica contemporània i innovadora. També és un punt de trobada d’artesans i artesanes d’arreu del planeta que comparteixen coneixements i experiències.

La diversitat de tècniques, materials i procedències és el segell distintiu d’aquesta fira. Enguany, al voltant de quaranta artesans i artesanes provinents d’arreu del món faran rogle per exhibir els seus treballs i mostrar els seus processos de creació artesana a un públic sensibilitzat per la qualitat del producte fet a mà i la sostenibilitat ambiental.

El Racó dels Artesans

Al Racó dels Artesans hi ha una remarcable representació internacional. I com a novetat important d’aquest 2024, cal destacar la presència d’un grup de cinc artesanes xilenes, dos de les quals formen part del projecte Trenzados de Cutemu que treballa amb un tipus de palla xilè. Es tracta de Zaida Muñoz i Rocío Schatzke, les acompanyen Juana Muñoz, Cecilia Chamorro i Marta Godoy, tres artesanes que han rebut diversos reconeixements al seu país.

Els francesos Corentine Laval i Karen Gossart, comissaris de l’exposició Spirales que fins a finals d’any es pot visitar al Museu de la Pauma, també estaran presents a la fira exhibint les seues peces contemporànies de vímet elaborades amb diverses tècniques, una d’elles l’ancestral bouyricou procedent de la zona del Périgord. De França també hi haurà Marguerite Herlant (vímet tradicional) i Thomas Louineau (vímet contemporani).

Altres països que trobarem representats al Racó dels Artesans són: Bèlgica amb Lieve Lieckens, que també treballa el vímet. Portugal, amb Domingo Vaz (cistelleria tradicional amb canya) i Manuel Ferreira (jonc).
El gruix de les parades prové de Catalunya, però també en trobem una important representació d’artesans de la resta de l’Estat. Com ara les artesanes gallegues Idoia Cuesta i Júlia de la Cal, que treballen en cistelleria contemporània o Sara Monge de Saragossa que fusiona ceràmica i fibres. També hi haurà Espartos Manolito de Vallderoures o les bosses fetes amb materials orgànics de Secret Loom de Castelló. Sense deixar de banda els treballs de pauma de l’artesà gadità Antonio Rodríguez o l’espartera de Chelva (País Valencià), Simon Simons.

Els artesans catalans

Pel que fa als artesans catalans, hi trobem noms habituals com Mònica Guilera, Aleix Grifoll, Joan Clop, Mariona Velasco, Pau Trepat o Elvira Serra, i d’altres que no ho són tant com Violeta Cabrera, Ona Trepat, Sastres Paperers i més des de l’àmbit de projecte social les artesanes que formen part del projecte Dones cistelleres de la Riera de Gaià. També cal remarcar la presència de parades de les Terres de l’Ebre com ara les de les artesanes d’Artpauma, Marisa Huguet d’Arnes, Jordina Bravo de Xerta, RST Restauració de Tortosa o l’empresa Cotó del Delta de Sant Jaume d’Enveja.

Ja fa anys que el Racó dels Artesans ha arribat al topall màxim de parades que pot acollir. A l’hora de seleccionar els artesans i artesanes es busca diversitat de materials i tècniques. Es poden enviar propostes de parada i de taller entre el setembre i l’octubre de l’any anterior. Així, com en els anys anteriors, en aquesta 21ª edició es podrà trobar una gran diversitat de productes i materials. Les peces de confecció tradicional compartiran espai amb d’altres més contemporànies que van des de l’escultura fins a la bijuteria. Passant per objectes creats a partir de criteris més propers al disseny que no pas a la tradició. La pauma compartirà espai amb el vímet, la bova,el jonc, la canya, la palla de diferents procedències, materials orgànics diversos, l’espart o el paper fet amb fibres vegetals.

Aquesta mostra d’artesans va iniciar-se l’any 2002. El primer any, la mostra va acollir tres demostracions d’artesania i la difusió només es va fer a nivell local. A poc a poc, la fira es va anar consolidant i creixent, sent determinant la col•laboració amb l’Associació de Cistellers de Catalunya.

Mas de Barberans, escenari dels artesans

El Racó dels Artesans, a partir del 2007 va obtenir la catalogació de fira monogràfica de les fibres vegetals, esdevenint una mostra de referència d’artesans de les fibres vegetals. Fan exposició de les seves artesanies i demostracions del seu producte artesanal, a més de tallers gratuïts per a totes les edats. Com a fira monogràfica, els artesans d’aquesta disciplina ocupen els carrers de Mas de Barberans durant el primer cap de setmana d’agost. Així, la fira va passar a gaudir d’una especificitat artesanal de qualitat. A més de la mostra, els dos dies de fira han acabat fent-se un lloc destacat en el calendari festiu de la població.


Festes Majors de l'Aldea Anterior
Amposta presenta un programa de festes amb més de 170 espectacles
Següent
Novetats en l’excavació del jaciment l’Antic d’Amposta