Segueix el festival Rihihiu a Santa Bàrbara

Del 20 al 22 d’octubre, Santa Bàrbara acollirà una nova edició del cicle d’arts vives, el Festival Rihihiu.

Rihihiu és el Festival d’Arts Vives a les Masades, que va néixer fa dos anys a Santa Bàrbara. En només 3 edicions aquesta mostra artística s’ha expandit a Mas de Barberans, esdevenint un pol de debat i creació cultural al sud de Catalunya.

El projecte Rihihiu és una iniciativa de les creadores Anna Zaera i Zoraida Roselló i  inclou música, dansa, teatre i performances. Té la voluntat de reflexionar sobre el patrimoni rural i paisatgístic des d’una perspectiva de gènere.

L’objectiu és promoure l’experimentació, i imaginar aquells possibles que la història no ha deixat escrits, com l’empoderament de la dona al món agrícola.

El certamen ha estat nominat a la categoria de projecte Revelació als primers Premis Gestió Cultural 2023, promogut per l’APGCC.

Els premis volen promocionar, visibilitzar i donar valor a la professió de la gestió cultural a Catalunya i a la seva contribució al sector cultural.

Les activitats previstes al Rihihiu pel cap de setmana

Efectivament, alguna de les activitats previstes són un col·loqui sobre el patrimoni immaterial i creació del crit del Rihihiu, arran de la memòria oral recollida per l’antropòloga Ingrid Bertomeu, amb el diàleg amb l’artista Maria Pons.

També un concert amb partitures recuperades de marcat accent agrícola, així com una investigació sobre els crits vinculats al medi rural i a la ramaderia. Amb el conjunt de música de cambra Accent Ensemble.

Marina Herlop actuarà en l’entorn de l’antic Molí de Vallés en runes i enmig d’un mar d’oliveres. Herlop és un dels màxims exponents de l’avantguarda musical catalana, amb projecció en els circuits musicals internacionals.

Per altra banda, per als amants del teatre en petit format, ‘No sabem res sobre el campo’ de Clàudia Serrahima, un espectacle teatral d’objectes i petit format sobre la transhumància, que significa literalment “travessar terres”. És el resultat d’una investigació de Clàudia Serrahima sobre el món rural a través d’experiències vitals, narrades de forma oral de la mà dels seus protagonistes.

Per últim, una altra proposta del Rihihiu és ‘Bèstia Sagrada’ d’Isabel Do Diego, on l’artista permeabilitza el flamenc amb la fúria vocal de diferents litúrgies com el cant sacre europeu de l’edat mitjana, l’oració a Mesopotàmia o la recitació del bunraku japonès. Una veu encarnada per diferents subjectes del bestiari folklòric.

Dues propostes més

Així, la mostra fotogràfica Rihihiu per Iris Muñoz, creada a partir d’una selecció d’espais i situacions en la que es visibilitza la vida als pobles del Mas de Barberans i Santa Bàrbara, retratant una generació de persones que van viure vinculades al món agrari.

A banda d’això, el Centre d’Estudis Planers organitza una passejada comentada per l’antic camí reial de Barcelona-València, que judarà a entendre l’entorn i la vida que tenia lloc en aquesta via de comunicació.
Com a resum, podeu consultar el programa complet a rihihiu.cat

Anterior
Premien els alumnes de l’Escola 21 d’Abril de l’Aldea pel seu hort ecològic
Següent
Coneixes la Cooperativa de Gandesa? És la icona vinícola de la Terra Alta

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

3 + 7 =