Josep Caparrós: Hem de ser capaços de mirar el mar 365 dies a l’any
La Ràpita, aposta per consolidar-se com a destí nàutic i gastronòmic, a més d’aprofitar la seva localització geogràfica estratègica, que la farà ser porta d’entrada al Delta, punt d’arribada de la Via Verda a la costa i porta d’accés al mar. En parlem amb Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita.
–Quan va començar el mandat electoral, quins projectes tenies al teu programa pel que fa a l’aspecte turístic?
Més que aspectes concrets, des de l’Ajuntament tenim una visió estratègica pel que fa a polítiques de desenvolupament turístic, ja que a la Ràpita, un dels grans potencials que tenim, és precisament el turisme i engloba diferents sectors.
Ja fa molts anys que estem enfocats en un projecte de turisme transversal, acompanyat de la col·laboració publicoprivada. Treballem estretament amb el col·lectiu de cuina, o l’Estació Nàutica de la Ràpita, per exemple. En definitiva, sectors o actors amb què puguem sumar esforços i recursos per dinamitzar i promocionar la Ràpita turísticament i econòmicament.
-Com ha afectat la pandèmia aquests plantejaments?
La pandèmia, com a tot arreu, va afectar les famílies, les institucions i les empreses de manera important. Òbviament, vam haver de reenfocar los recursos per donar resposta a les famílies vulnerables, a les empreses, comerços i restauració, que van patir de manera més considerable les restriccions. Tot i el sotrac històric, vam ser capaços, unint esforços amb els rapitencs i les rapitenques, de tirar endavant el poble.
Vam poder continuar els projectes que ja teníem plantejats, però no amb els tempos que ens hagués agradat.
-A hores d’ara, s’han pogut recuperar tots els serveis i sectors relacionats amb el turisme?
Jo crec que la pandèmia, evidentment, té una part molt dolenta i és tot allò que ha suposat en pèrdues humanes i en dificultats econòmiques. Per altra banda, les restriccions de la pandèmia i la poca mobilitat que teníem van acabar fent que molta gent conegués en profunditat el Delta de l’Ebre mirant-lo com un nou destí que tenien al costat de casa. Vam fer una campanya en pandèmia que es deia “Viatja lluny sense sortir de casa”. Molts habitants propers van descobrir un destí immillorable que forma part de la Reserva de la Biosfera, tenim dos parcs naturals i la badia dels Alfacs per a la pràctica dels esports nàutics. Hem sigut capaços d’adaptar-nos i treure la part bona d’una situació tan dramàtica com va ser la pandèmia de la Covid.
-Quines novetats heu pogut implementar per promocionar i millorar les activitats turístiques al poble?
En polítiques de desenvolupament turístic tenim clar que s’ha d’operar de manera transversal i estratègica; però, tot i això, hi ha dos aspectes molt rellevants en el nostre destí: per una part la gastronomia, perquè som la capital gastronòmica del sud de Catalunya. Per l’altra, el turisme nàutic.
Estem treballant amb la màxima intensitat tot el paquet d’activitats nàutiques i activitats en l’entorn natural del Delta. Tenim projectes transcendentals com l’arribada de la Via Verda. Estem treballant conjuntament amb la Diputació de Tarragona i els municipis de la Ràpita, Amposta, Tortosa i Roquetes. Això significa que la Via Verda que acaba a Tortosa, arribarà a la Ràpita. Aquí connectarà amb els carrils de cicloturisme del Delta. Relacionat amb tot això, també estem col·laborant eamb la Generalitat de Catalunya, en el projecte del Camí de Guarda de la Badia dels Alfacs, que permetrà, per una part, protegir el Delta, i per l’altra, aprofitar-ho per al vessant més turístic.
Tornant a la nàutica, a la Ràpita tenim una ubicació estratègica immillorable. Volem potenciar el lloguer d’embarcacions i, a través de Delta Ebre Port, consolidar la Ràpita com a port d’escala de creuers. De fet, el 4 de maig atracarà el veler Star Clipper al nostre port.
-Pel que fa a l’àmbit cultural, quines cites festives teniu al llarg de l’any que criden el turisme?
Pel que fa a cultura fires i festes, l’oferta és molt àmplia. De fet, hi ha caps de setmana que l’agenda acaba desbordant, perquè hi ha activitats culturals i festives de dijous a diumenge. La passada legislatura vam poder construir l’auditori Sixto Mir, que era una mancança històrica que teníem al nostre poble. En aquesta legislatura hem pogut donar-li ànima a l’equipament, ja que hi ha molta oferta cultural. Per altra banda, en aquesta legislatura també podem dir que hem consolidat Orígens. Aquesta festa també es va veure afectada per la pandèmia en dues edicions. Aquesta última edició ha sigut la consolidació d’Orígens amb més de 90 activitats en un cap de setmana. Una recreació històrica que reivindica la nostra identitat i els nostres orígens. L’èxit d’Orígens és que és una festa dels rapitencs i les rapitenques.
-Si haguessis de destacar només un atractiu turístic del teu poble quin seria?
Destacaria el turisme nàutic, de fet és una de les nostres singularitats. La badia dels Alfacs ens permet practicar esports nàutics 365 dies l’any, per aquest motiu estem treballant amb Ports de la Generalitat en la construcció d’un pavelló municipal nàutic amb les Instal·lacions adequades per gaudir de la badia tot l’any.
En definitiva potenciem aquells aspectes que ens poden posar al mapa com a referent turístic.
-Ara que aviat començarà un nou mandat, quins aspectes turístics vols reforçar en el teu programa electoral? O dit d’una altra manera, quina projecció turística vols donar al teu municipi en els quatre anys vinents?
Paral·lelament, un dels colls de botella que tenim, com a capital turística de les Terres de l’Ebre, és que necessitem més places hoteleres, i és per això que treballem intensament lo projecte hoteler a la parcel·la municipal de l’antic Matadero. És un pas important, parlem d’una inversió d’uns 10 milions d’euros, secundat per un projecte d’estudi econòmic-financer aprovat per la Junta de Govern fa uns dies. En aquest espai es podria ubicar un hotel de 4 estrelles amb unes 80 o 100 habitacions. Compta, a més, amb una ubicació immillorable, ja que és el punt d’unió del Passeig Marítim amb l’entrada al port, l’entrada al Delta de l’Ebre i de l’arribada de la Via Verda. Tots aquests projectes units acabaran de consolidar la Ràpita com un destí turístic únic.
-Quin indret o esdeveniment de Terres de l’Ebre destacaries perquè t’apassiona i et fa sentir orgullós de la teva terra?
Destaco dos espais. El primer la Badia dels Alfacs que té una màgia especial, sobretot a l’hivern quan gaudeixes de la quietud, la sortida del sol, la fauna… És una experiència que tothom hauria de poder viure. La segona que destacaria, no sé per què, però jo li tinc una estima especial, és la Terra Alta. I Intento escapar-m’hi quan puc amb la família, per fer una escapada rural. A la Terra Alta també es respira aquesta màgia que acaba marcant la identitat del nostre territori. Són dos espais que possiblement identifiquen el valor que tenim les Terres de l’Ebre. I penso que tots i totes ens n’haurien de sentir molt orgullosos.