Els gegants, cucaferes i elements de la imatgeria festiva es donaran cita a la 16a Cucafera Folk

Tortosa celebrarà la Mostra de Folklore Popular de Tortosa. Es tracta d’una festa dedicada a la imatgeria festiva que porta per nom Cucafera Folk i enguany arriba a la seva 16ª edició.

La trobada Cucafera Folk està organitzada per la Colla de Dolçainers de Tortosa. Ho fa amb un programa ple de propostes que volen posar en valor els diferents elements de la imatgeria festiva de la ciutat de Tortosa, així com la tasca que desenvolupen les entitats i agrupacions de cultura popular de la ciutat.

Els actes començaran aquest proper divendres dia 18 de novembre al Museu de Tortosa, amb una exposició fotogràfica i una taula redona sobre l’ofici de construir gegants i elements de la imatgeria festiva. 

Seguirà dissabte, amb un seguit d’actes des de les 10 h fins a les 21 h. Un dels més destacats serà el tradicional pregó, al saló de plens de l’Ajuntament a les 11.30h, que enguany anirà a càrrec d’una de les persones referents de la cultura popular i tradicional: Ramon Balagué, la contribució del qual ha permès recuperar les jotes de les Terres de l’Ebre.

Durant el matí, a partir de les 10.45 h, les cucaferes seran protagonistes amb una plantada a la plaça de la Catedral. A més, els gegants que reprodueixen les miniatures que conservava la família del folklorista Joan Moreira també es passejaran des del palau episcopal fins a la plaça de l’Ajuntament.

En  l’àmbit dels carrers Croera, Dr Ferran i plaça de la Cinta, un any més el Cucafera Folk inclou la fira Festa Folk, que aplega diferents entitats de cultura popular i tradicional, a més a més de punts de venda d’artesania festiva. L’objectiu és que aquestes agrupacions puguin donar-se a conèixer davant la ciutadania i obrir les portes a la participació activa de nous membres a les entitats, així com presentar-se davant de programadors culturals i organitzadors de festes.

La part lúdica seguirà fins al migdia amb titelles, ball de cavallets i un vermut solidari, a benefici de la Casa d’Acollida de Tortosa. Ja a la tarda, les bèsties de foc agafaran el protagonisme, primer amb una plantada a les 17 h a la plaça de la Catedral, i a les 20 h, amb una encesa. Paral·lelament, a les 18.30 h, agrupacions de gaiters, grallers, dolçainers, tabalers i percussions s’escamparan per diversos punts del nucli antic per fer sonar la seua música. D’altra banda, també hi haurà baldanada popular solidària a les 19 h, a benefici de la Casa d’Acollida.

De cara al cap de setmana que ve

La segona part de la mostra Cucafera Folk arrancarà el dijous 24 amb la presentació del QKart, una activitat que ha implicat l’alumnat de tots els centres educatius de la ciutat i que té com a element central un dels protagonistes més estimats del bestiari tortosí. A més, divendres 25 es presentarà la proclamació de Tortosa com a seu del Consolat del Bestiari Festiu Català, a les 20 h al Museu.

Dissabte 26, a les 11 h, tindrà lloc una plantada de gegants, nans, cucaferes, cavallets i altres elements del folklore festiu al carrer Cervantes, des d’on començarà una cercavila a les 12 h. En arribar a la plaça de l’Ajuntament, tindrà lloc una ballada de jotes per a posar el punt final a esta edició del Cucafera Folk.

La imatgeria de Tortosa l’ha creat amb un aspecte semblant a una tortuga, amb un cap que recorda un cocodril que estira-i-arronsa el coll i obre i tanca la gran boca amb molt de soroll. Data del segle XVI i cap al 1600 ja era famosa. Apareix al poema Romans X de Francesc Vicent Garcia Torres del 1700. També apareix en alguns reculls literaris com el de com el realitzat per Francesc Vicent Garcia i Torres (1582–1623), el Rector de Vallfogona, que descriuen la participació de la Cucafera a la celebració del Corpus i el seu comportament ferotge i lúdic que espanta la gent.

Anterior
Neix el projecte Artesania 360º per encoratjar els joves de les Terres de l’Ebre a aprendre els oficis artesans
Següent
La Clementina, protagonista de les Jornades Gastronòmiques a Alcanar i Les Cases