S’està preparant la XXIV Trobada d’Armats del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre

Setmana Santa ja treu el nas i per aquesta raó, totes les tradicions que es mouen al voltant d’aquest momento del calendari van encaminades a rememorar la cita més trágica, greu i solemne del calendari cristià, però que al mateix temps també, és el més lluminós i esclatant, quan tot just arrenca la primavera.

Les processons de Setmana Santa de pràcticament totes les poblacions van precedides pel pas dels armas, que recorden els soldats romans que van portar a Jesús fins al Calvari, segons el relat bíblic recollit en el Nou Testament. Aquells soldats van participar en la invasió romana a Judea,quan Herodes n’era el tetrarca i Ponç Pilat el gobernador de la provincia i el seu prefecte, representant Roma a les terres conquerides.

Els armats d’avui en dia són el réflex d’aquelles tropes que, lluny de formar un exèrcit, són un escamot que fa el seu paper en el drama històric que circula pels carrers i places de pobles i ciutats el Divendres Sant.

També és tradicional que, uns diez abans de Setmana Santa i durant la mateixa semana, es celebrin Via Crucis en els quals els armas juguen el seu paper. De fet, ells mateixos ja són una institución i molt sovint també, una entitat que participa, o organitza, diverses trobades d’armats.

En aquest cas, el proper diumenge dia 26 Flix serà l’amfitriona de la XXIV Trobada d’Armats del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

La ciutat de Flix té prevista collir uns 700 armats provinents de 20 localitats diferents: Vila-real, l’Arboç, El Vendrell, el Pla de Santa Maria, Montblanc, l’Espluga de Francolí, Valls, Alcover, Vilallonga del Camp, Bellpuig, la Selva del Camp, Constantí, les Borges Blanques, Juneda, Reus, Riudoms, Riudecols, Lleida i la Palma d’Ebre.

La trobada començarà a un quart d’onze del matí amb la desfilada de tots els armats i pretorians que ompliran els carrers del municipi amb els seus tambors i cornetes. A dos quarts de dotze tindrà lloc la benvinguda i trobada d’autoritats a la plaça del Mercat, lloc on posteriorment es dirigiran totes les confraries d’armats per dur a terme la imposició de cintes commemoratives per part de les autoritats.

El regidor de cultura de Flix ha comentat: “Estem molt contents de tornar a acollir una trobada d’armats com la que ja es va celebrar l’any 2011 i que suposarà la visita d’un miler de persones de fora vila”, i ha afegit que “a més a més, els veïns de Flix tindrem l’oportunitat de veure desfilar 700 armats pels carrers del poble”. Des del consistori s’agraeix tota la feina i l’entusiasme dipositats per l’organització per fer possible un esdeveniment d’aquesta magnitud.

Anterior
La Ràpita inaugura el Centre d’Economia Blava de les Terres de l’Ebre
Següent
Xavier Royo: “Amb l’àrea d’autocaravanes, hem aconseguit una mitja de 10.000 pernoctacions anuals”