Les barraques, una forma diferent d’allotjar-se a les Terres de l’Ebre

Ara que la temporada de primavera i estiu es torna a acostar, amb l’apropament de la Setmana Santa, que ja és a la cantonada mateix, moltes persones comencen a pensar en sortir de la seva rutina diària i gaudir d’uns dies de mini-vacances, fent la diferencia en busca de la calma i les noves experiències.

En aquest aspecte, les Terres de l’Ebre esdevenen un paradigma peculiar per la gran quantitat d’oferta lúdica, gastronòmica, festiva i al capdavall, turística, que ofereixen,.

Si vols anar a passar uns dies de calma a les Terres de l’Ebre, necessitaràs un allotjament. Pots llogar una habitació d’hotel, un apartament turístic, una plaça en un càmping… les possibilitats són moltes. Però avui, a Ebrexperience, volem presentar-te’n una altra: les barraques.

Les barraques són construccions tradicionals de les comarques de les Terres de l’Ebre. N’hi ha de diversos tipus, però les més rústiques són cases de pedra que històricament s’utilitzaven com a refugis per als treballadors del camp i les seves famílies durant la temporada de collita. Avui dia, les barraques han esdevingut un element icònic de la cultura local i atrauen turistes de tot el món.

Les barraques estan construïdes amb pedra seca, la qual cosa significa que no es fa servir cap tipus de morter per unir les pedres i la seva construcció és una manifestació artística d’una enginyeria basada en el coneixement ancestral. Cada pedra ha d’anar col·locada al seu lloc, d’una forma acurada, per formar una estructura estable i complir amb la seva finalitat: mantenir la calor a l’hivern i la frescor a l’estiu, el que obliga que les parets de les barraques hagin de ser força gruixudes. Antigament les barraques no tenien electricitat ni aigua corrent, per això s’utilitzava llum d’espelmes i es recollia aigua d’un pou proper.

A l’interior de les barraques, es sol trobar un espai diàfan on conviuen la cuina, la sala d’estar i l’habitació. Algunes barraques també tenen un altell o una segona habitació que s’utilitza com a dormitori.

Tot i la seva aparença extremadament humil, les barraques són molt apreciades per la seva bellesa i encant rústic. Moltes han estat restaurades i convertides en allotjaments turístics, oferint als visitants l’oportunitat d’experimentar la vida rural com era abans. Fins i tot, algunes barraques han estat declarades béns d’interès cultural a causa del seu valor històric i arquitectònic.

A més de ser un atractiu turístic, les barraques també tenen un valor cultural significatiu. Representen una forma de vida tradicional i un vincle amb el passat de les Terres de l’Ebre. I també són un recordatori de la importància del treball agrícola a en aquestes comarques, ja que aquestes construccions van ser utilitzades pels treballadors del camp per protegir-se del sol i la pluja durant la collita i també hi emmagatzemaven les eines i estris del camp.

En resum, les barraques són una part important de la cultura i la història de les Terres de l’Ebre. Aquestes construccions tradicionals de pedra seca són un exemple de l’habilitat i la creativitat de les persones que les van construir i representen una forma de vida rural que ja no existeix a la regió. Avui dia, les barraques són un recordatori de la importància del treball agrícola a la comarca i una mostra d’una tradició constructiva perduda i recuperada de les Terres de l’Ebre.

Anterior
Un estudi localitza i inventaria 56 barraques tradicionals al delta de l’Ebre
Següent
Les aplicacions de la realitat virtual al món cultural de les Terres de l’Ebre, en una jornada al CoebreLAb 5G Rural