
És la primera vegada que aquest reconegut festival convida a una formació musical catalana. Els tortosins actuaran el diumenge 26 davant més de 3.000 persones, al costat de rondalles, rondes i “pandas” de Múrcia, Andalusia i Estremadura.
La “Fiesta de las Cuadrillas de Barranda”, a Múrcia, és la festa més nombrosa i esperada per als amants i estudiosos de la música i ball tradicionals de la península ibèrica. Es tracta d’un festival a l’aire lliure que vol projectar el llegat musical de les antigues “cuadrillas”, rondalles, rondes, “pandas”, “parrandas” o colles de sonadors que existeixen en la meitat sud i est peninsular, les Illes Balears i Canàries.
Recentment, estes formacions, i sobretot la manera en com interpreten les peces musicals a la guitarra, han estat recongudes com a “Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya” pel Ministeri de Cultura.
La Rondalla dels Ports
L’única entitat que actualment manté la seva activitat a Catalunya, ferma i conscient de l’estudi, difusió i revitalització dels antics gèneres musicals i instruments de corda de la tradició etnomusical del Principat, és la Rondalla dels Ports.
Està vinculada a l’entitat Espai de So que, des de 2013, convoca el Campus de Patrimoni i els festivals EBREFOLK. “Per este motiu, i pel nostre projecte tradmusic.eu, pensem que l’organització de la 45ena edició de la Fiesta de las Cuadrillas ha volgut comptar amb la nostra presència”. Així ho reconeix Sergi Masip, membre de l’entitat amb seu a Tortosa. D’ella formen part músics, cantadors, lutiers i etnògrafs catalans, valencians i aragonesos.
La “Rondalla dels Ports” serà una de les dotze agrupacions tradicionals, algunes d’elles amb reconegut prestigi (premis, discs editats) i més de tres segles d’història (moltes són l’evolució d’antigues colles de músics vinculats a confraries religioses), provinents de Màlaga, Albacete, Múrcia i Càceres que hi participarà en esta edició, en què a més, no faltarà els tradicionals tallers de ball i instruments el divendres, la “Jornada de Estudios sobre Cultura de Tradición Oral” de dissabte i l’actuació de figures i grups del folk hispànic com “El Pantorrillas”, Karmento i Zas! Candil Folk a la nit.
L’edició d’enguany serà retransmesa pel programa Tarataña de RNE3, Radio Nacional de España i La7, la televisió autonòmica de la Regió de Múrcia. Així mateix, en el mes de febrer, la Rondalla dels Ports i els versadors de jota catalans “Sofia de la Ribera” (Sant Jaume d’Enveja) i “Àlex lo Cantador” (l’Aldea) amb músics de la Unió Filharmònica d’Amposta participaran, convidats pel Consell Insular d’Eivissa i la Federació de Colles de Cultura Popular d’Eivissa, en la “IV edició ILLES PER LA CANÇÓ” que, amb motiu del Dia de les Illes Balears, tindrà lloc el dissabte 22 de febrer a Eivissa.
Hi participaran amb músics, cantadors i poetes improvisadors d’Eivisa, Formentera i la Regió de Múrcia.