El nombre d’exemplars de cargols poma extrets de l’Ebre repunta fins a 3.000 aquest any

La presència del cargol poma a la zona marítima i terrestre aigües avall de Tortosa, en el tram final de l’Ebre, ha repuntat aquest 2022.  Divendres va finalizar la campaña de prospecció i retirada de cargols impulsada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Es van eliminar del riu 3.000 exemplars adults i 5.000 postes.

Segons els responsables de la CHE, s’ha produit un increment de 841 exemplars i 230 postes respecte l’any passat. L’explicació d’aquest augment de cargols poma cal trovar-lo en la pressió pesquera sobre el cranc blau, que és el seu principal depresador i aliat natural en el control de la plaga. Amb tot, la CHE assegura després de 3 anys, els treballs han permès corroborar que el tram aigües amunt de Tortosa, el domini públic hidràulic, està net de la plaga.

A través de l’empresa pública Tragsa i els treballadors contractats directament per la CHE, la campanya desenvolupada al tram final de l’Ebre des de maig ha acabat extraient més caragols i postes dels que els tècnics preveien. Especialment en el tram aigües avall de Tortosa, on s’ha actuat en dos subsectors: entre el pont de l’Estat i el barranc de Sant Antoni, així com entre aquest últim punt i l’embarcador de Campredó, on les captures han estat especialment considerables. Així ho ha admès el cap de servei d’estudis mediambientals de la CHE, Alfonso Calvo, en la valoració final dels treballs.

La xifra de 3.000 exemplars i 5.000 postes es manté encara força per sota dels nivells registrats durant els anys 2016 i 2017, just abans de l’expansió del cranc blau, quan s’extreien del riu entre 7.000 i 10.000 caragols maçana –a més de fins a 25.000 postes-. Amb tot, els resultats d’aquest 2022 ha mostrat un cert repunt respecte la tendència dels últims anys, quan l’expansió del cranc blau va reduir a menys de mil exemplars anuals les campanyes posteriors.

“Hi ha menys cranc blau per la pesca. El que per una banda és bo, per l’altra no ho és”, ha valorat Calvo, per qui l’increment de les captures i l’interès gastronòmic del crustaci invasor que han esperonat la seva comercialització, ha provocat, de retruc, que el seu paper en el control del caragol maçana s’hagi reduït sensiblement.

Per contra, la bona notícia és que després de tres anys de seguiment, el tercer tram on s’ha actuat, entre Tortosa i Miravet, es manté net de crancs i postes. Això, assegura, permetrà confirmar oficialment davant les autoritats de la Unió Europea que en aquesta zona la plaga ha quedat “eradicada”. Preocupava especialment l’aparició de diversos focus a l’altura del municipi de la Ribera d’Ebre, aigües amunt de l’assut de Xerta, fet que podia facilitar la propagació de la plaga pels canals de regadiu de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre. “Tenim clar que no ha de pujar al domini públic hidràulic”, sosté el tècnic de la CHE.

 

L’aigua calenta del riu allarga un mes els treballs

Com en les anteriors campanyes, s’han efectuat treballs de prospecció nocturns, aprofitant la major activitat de les femelles que surten a pondre els ous, així com també amb piragües resseguint la riba de l’Ebre i eliminant macròfits d’alguns espais per tallar la via que els permetria remuntar el riu. Per contra, la inusualment elevada temperatura de l’aigua del riu, “cinc graus més que l’any passat” durant aquesta època, ha contribuït a mantenir actius i reproduint-se els exemplars de l’Ebre durant més temps. Això ha obligat allargar els treballs fins un mes addicional, fins novembre.

Anterior
L’Ametlla de Mar torna a organitzar el Mercat de Nadal al més pur estil nòrdic
Següent
Les Terres de l’Ebre reben més visites turístiques amb pernoctació la primera quinzena d’octubre