El Festival Deltebre Dansa compleix 18 anys com a epicentre internacional de la dansa i el circ al cor del Delta de l’Ebre

Festival Deltebre Dansa compleix 18 anys com a epicentre internacional de la dansa i el circ al cor del Delta de l'Ebre

El Festival Deltebre Dansa va néixer fa 18 anys a Deltebre, al bell mig del Parc Natural del Delta de l’Ebre, un dels paratges més singulars de Catalunya. Des dels inicis desenvolupa tota la seva tasca al voltant d’un conjunt de valors que s’han reforçat, transmès i reafirmat, en cadascuna de les seves edicions.

Deltebre Dansa està compromès amb la formació d’excel·lència, amb professionals del sector a escala internacional. Aposta per la creativitat, la innovació i la qualitat en el sector de les arts escèniques, amb el focus posat sobre la dansa i el circ contemporanis, i és un esdeveniment compromès amb la inclusió social a través de la cultura. Treballa pel desenvolupament i la projecció del territori, l’intercanvi cultural i la creació d’una experiència única amb tots els participants, artistes convidats i assistents.

Un dels grans atractius del Festival és, i que està directament vinculat amb la seva aposta per la descentralizació cultural, la seva privilegiada ubicació al cor del Delta de l’Ebre, territori d’alt valor mediambiental que complementa a la perfecció l’esperit del festival de crear una experiència singular. 

Deltebre Dansa també treballa per a donar difusió del talent català programant espectacles de professors, creadors i artistes catalans així com també té molt en compte la importància del retorn social, promovent la participació i aproximació de tots els públics a la dansa en particular i a la cultura en general. Porta a terme accions socials i pedagògiques; integra grups en risc d’exclusió, i realitza campanyes solidàries.

L’any 2014 Deltebre Dansa va ser Premi Nacional de Cultura (Generalitat de Catalunya), i el 2019 va estar reconegut com a referent internacional de les Arts Escèniques per l’Associació Europea de Festivals, entitat que li atorga, des del 2015, el Segell EFFE d’excel·lència. El 2020 va rebre una menció especial als XXII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques per la trajectòria de més de 15 anys. El 2023 el Festival ha estat seleccionat com una de les estructures que han de representar la dansa catalana dintre del marc del projecte CANAL impulsat pel Centre Nacional de la Dansa de París.

El festival s’articula en tres eixos principals: la formació per a professionals, la programació artística i el retorn social.

FORMACIÓ PROFESSIONAL: professorat, itineraris i conferències.

Com tots els anys, Deltebre Dansa organitza 3 itineraris formatius (GREEN, RED i BLUE) dissenyats amb molta cura perquè resultin en 3 programes de workshops formatius innovadors, d’alta rellevància i equilibrats entre si, tant pel que fa referència als professors com als tallers, com a que responguin a les expectatives dels participants.

Durant dues setmanes, esdevé un punt de trobada artístic on centenars de professionals de la dansa i el circ es reuneixen per aprofundir la seva formació i especialitzar-se en disciplines contemporànies de la mà de professionals de renom. Per aquesta edició el Festival compta amb convidats de luxe per a les sessions de formació com Akram Khan, Wim Wandekeybus, Jasmin Vardimon o Lali Ayguadé, entre d’altres.

Com a novetat d’aquesta edició, el coreògraf i ballarí Akram Khan impartirà un itinerari monogràfic al llarg de la primera setmana per a només 30 ballarins (inscripcions exhaurides).

PROGRAMACIÓ ESPECTACLES

En cada edició, el Festival Deltebre Dansa ofereix una àmplia programació d’espectacles d’avantguarda amb el compromís d’acostar la dansa, el circ i les arts escèniques al territorio.

Les entrades ja estan a la venda a un preu de 5€ (entrada vàlida per a totes les actuacions de la nit). A més, el Festival ofereix abonaments per a tots els espectacles per 50€.
 

PROGRAMACIÓ ESPECTACLES

Avui dimarts 11 de JULIOL

22:00 h – Carpa Deltebre Dansa (Parc del Riu, Deltebre)

“Gold” – ROPA / Roberto Olivan Performing Arts
Intèrprets: Encarni Sánchez Mesa, Ilies Benyahya-Ounich, María Arronis i Roberto Olivan
Coreografia: Roberto Olivan

GOLD de la companyia de dansa ROPA / Roberto Olivan Performing Arts (Catalunya), Roberto Olivan reflexiona sobre la riquesa de la diversitat i el dualisme entre profunditat i superficialitat, portant a escena ballarins amb personalitats molt diverses que són un reflex de la pluralitat social. Una ballarina d’arrels gitanes, un ballarí amb acondroplàsia, una intèrpret que tot just arrenca la seva carrera professional i ell mateix, amb tot el seu bagatge, trajectòria i edat. Una selecció de ballarins allunyada dels canons convencionals, que proposa reflexionar sobre les veritats interiors, les normalitats quotidianes i l’or—la llum—que tots portem dins. 

DIMECRES 12 JULIOL
22:00 h – Carpa Deltebre Dansa (Parc del Riu, Deltebre)

“RE.” – NADINE GERSPACHER
Intèrprets: Nadine Gerspacher i Arias Fernandez
RE. prem el botó RE-Set, que paralitza l’agitació de la pandèmia i, mitjançant una mena de reconfiguració, ofereix la possibilitat d’un nou començament. Amb imatges impressionants, de vegades subtils, de vegades extremes, RE. dirigeix l’audiència a través de cicles de moments opressius i alliberadors, des de situacions aparentment desesperades fins a solucions inesperades. RE. combina el krump, la dansa contemporània i la dansa-teatre d’una manera poètica amb la voluntat d’arribar a un públic ampli.

DIJOUS 13 JULIOL
22:00 h – Carpa Deltebre Dansa (Parc del Riu, Deltebre)

“Runa” – LALI AYGUADÉ COMPANY
Intèrprets: Lali Ayguadé i Lisard Tranis
Contes d’un altre món. D’una altra època. En aquest paisatge caòtic, dos humans investiguen entre enderrocs, tractant de reimaginar, de tornar a sentir el que una vegada va ser, el que una vegada van ser. Intuint el passat. Persones innocents que, ara, converteixen aquestes ruïnes en aliats, en jocs per entendre la realitat. Runa posa de manifest la bellesa d’aquell passat fràgil, del qual no en queda gaire, per agafar-se a la vida. A través del moviment abstracte i del cos en dimensions i relacions al pes, aquests personatges ens tornen a l’essència del que som: éssers afectats pel temps. Com seguir endavant quan la Runa és a la ment?

DIVENDRES 14 JULIOL: OPEN STAGE NIGHT “LA NIT ANIMAL”
22:30 h – Carpa Deltebre Dansa (Parc del Riu, Deltebre)
Mestres de cerimònia: HERMANAS GESTRING
Música: DJ PHEPHZ

Per segon any consecutiu, i donat l’èxit de la primera edició, obrim el nostre escenari a la improvisació i a l’exaltació de l’art urbà al més pur estil de les ‘batalles de galls hip-hoperes’ però sense la part competitiva. Actuacions improvisades per alguns dels millors ballarins que existeixen actualment. Tots els participants dels workshops PRO i el públic general que tingui ganes de celebrar, ballar i de compartir el seu moviment, tenen una cita a l’Open Stage Night. Una nit d’art, d’espontaneïtat, de sortir a escena sense prejudicis i de degustar tota la creativitat del Deltebre Dansa. Una invitació a l’escenari per gaudir de la dansa. En aquesta segona edició de l’Open Stage Night volem convertir aquesta nit en ‘La nit animal’. Així, s’estableix una segona nit solidària al Festival que, en aquest cas, serà a favor de les entitats animalistes locals: DeltaRescat i Progat Deltebre. D’aquesta manera, es convidarà al públic a portar menjar, medicaments i material divers (mantes, medicaments, bevedors i menjadors…), que seran donats a aquestes associacions.


DISSABTE 15 JULIOL: NIT DE CLOENDA
22:30h – Carpa Deltebre Dansa

“VoloV” – COL·LECTIU TQM

VoloV és un vaixell en constant moviment. Una nau que es trasllada d’un paisatge a l’altre; per mar, per aire i fins i tot per l’arena del desert. El destí és el camí i la utopia a aquella ciutat al cel, a mig camí entre els humans i els déus de la qual parlava ja fa 2.400 anys el dramaturg grec Aristòfanes. El rumb no està traçat i tampoc importa què els espera més enllà als seus tripulants. Els guia la música de cada paisatge, el vent, els animals, els insectes, les onades, els tremolors…

Paisatge i cinema al 8è festival mónFILMAT Anterior
Paisatge i cinema al 8è festival mónFILMAT
Següent
Joventuts Musicals presenta quatre nous concerts de música clàssica a Tortosa