El Campus de la URV a les Terres de l’Ebre acull la XXV trobada d’Economia

Un centenar d’assistents entre estudiants, empreses i institucions van participar en aquesta jornada, que ja s’ha convertit en un clàssic en el que es fa un balanç de la situació econòmica de les Terres de l’Ebre a partir del campus de la URV.

El guany en competitivitat, l’assentament de noves empreses, la privilegiada situació geogràfica o el turisme són factors que s’han destacat com a “positius”, i que es complementen amb les apostes per la sostenibilitat, les noves tecnologies, la recerca i la innovació. Tots aquesta ímputs positius contrasten amb la situació global d’incertesa i recés econòmic marcada per la guerra d’Ucraïna i l’augment dels preus, especialment dels aliments i l’energia.

El catedràtic d’Economia Aplicada de la URV i vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals, Juan Antonio Duro, va inaugurar la jornada amb la conferència “L’economia de les Terres de l’Ebre en la post-pandèmia: una mirada engrescadora”.

Duro va detectar dades prometedores i optimistes del territori, com ara el guany en competitivitat de comarques com el Montsià i la Ribera d’Ebre, l’augment generalitzat de població o l’encaix del perfil turístic post Covid amb l’oferta turística de les Terres de l’Ebre.

Per altra banda, el vicerector ha pronosticat que les estratègies de futur del territori han de passar per l’atracció de població, el turisme post covid, la nova ruralitat, la industrialització, la marca territorial, la digitalització, la transició energètica i les millores en infraestructures. Tot plegat, amb una “bona sintonia” entre els sectors privat i públic, un fet que “fa anys que veiem al territori i que és imprescindible”.

La directora general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica de la Generalitat, Marta Curto, encarregada de cloure la trobada, ha recalcat que “en temps difícils també arriben noves notícies” i van posar per exemple la instal·lació de noves empreses en el conjunt de Catalunya.

Curto va subratllar que la sostenibilitat, les noves tecnologies, la recerca i la innovació són les claus perquè el territori es posicioni en el nou cicle econòmic. “Però tot plegat ha d’anar lligat de mesures redistributives del sector públic perquè tota la societat assoleixi la transició digital i energètica”, ha alertat.

La jornada ha comptat també amb una taula rodona, en la qual hi ha participat Irene Estaun, directora insular de la Reserva de la Biosfera de Menorca; l’Associació Catalana de Dones de la Mar; el manager del departament de logística de Kronospan a Espanya, Omar Gómez; i Adrià Montero, tècnic de l’oficina Accelera Pyme.

Més d’una cinquantena d’estudiants del grau d’Administració i Direcció d’Empreses han assistit a la trobada, que se celebra ininterrompudament des de fa 25 anys i que aquest 2022 ha estrenat el format híbrid, presencial i per videoconferència, i que ha aplegat un centenar de persones.

 

Anterior
La Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre reparteix més d’un miler de degustacions
Següent
Patrimoni vol protegir les restes rupestres de l’Ebre