Arrenca l’exposició itinerant “Arquitectura Modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”

L’exposició itinerant “Arquitectura Modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre”, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament d’Amposta i la Diputació de Tarragona, en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta, rememora les característiques més destacades d’aquell estil arquitectònic i dels arquitectes que el van fer possible en l’àmbit territorial del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu entre el 5 i el 28 de maig de 2023 i s’inaugurarà el divendres 5 de maig a les 19h.

L’exposició, produïda per la Diputació de Tarragona, respon a dos objectius principals: d’una banda despertar la curiositat i l’interès per la riquesa d’aquest tresor patrimonial, de caràcter arquitectònic, que tots tenim ben a prop, i de l’altra, més enllà dels seus aspectes estètics, també incidir en la valoració, per part del públic en general, del paper destacat d’uns arquitectes amb un gran renom internacional sorgits en aquests àmbits territorials: Antoni Gaudí, Josep M. Jujol, Cèsar Martinell, Pau Monguió… on trobem també obres seves de gran valor.

Mostra com moltes de les construccions modernistes que es van materialitzar a les Terres de l’Ebre responen a la voluntat dels seus arquitectes de recuperar els elements constructius tradicionals catalans: la rajola esmaltada, el ferro forjat, la volta catalana o de maó de pla, i també com la innovació amb els materials nous: les estructures metàl·liques, el ferro colat, els revestiments ceràmics, el mosaic hidràulic o l’estuc al foc.

Tot plegat va fer del modernisme un estil que respon al concepte d’art total. El desenvolupament del Modernisme català coincideix així, amb la voluntat d’innovar a partir de vells i nous materials i tècniques de construcció, així com la voluntat de reivindicar una identitat nacional i els seus trets tradicionals.

Anterior
El delta de l’Ebre es comença a inundar i inicia “una prova de foc” amb la meitat d’aigua de reg
Següent
Més de 150 persones gaudeixen de l’art contemporani amb ‘Els Ports. Natura i Art’