Aquest novembre el cicle de conferències “Històries de la Mar de l’Ebre” arriba a la seva 10a edició. Amb xerrades sobre ciència, història i antropologia de la costa ebrenca.
“Històries de la Mar de l’Ebre” és un cicle de conferències que tracta temes tan diversos com la història, arqueologia, biologia o desenvolupament territorial, sempre amb la costa ebrenca com a eix central.
Enguany el cicle constarà de quatre ponències que se celebraran a la sala d’activitats temporals del Museu els dies 8, 15, 22 i 29 de novembre a les 19h.
La sessió inaugural arrenca el 8 de novembre
La sessió inaugural del dia 8 es titula “El proyecto de defensa de los Alfaques en el siglo XIX”, i serà a càrrec d’Antonio Gil. Gil és Doctor en Història i catedràtic, a més de ser acadèmic de les Reials Acadèmies de Belles Arts de Granada, d’Alfons X el Savi de Múrcia, de Belles Arts de Sant Ferran i de la Història, ambdues de Madrid. És autor d’uns 50 llibres sobre arquitectura, enginyeria militar i de divulgació patrimonial, així com de nombrosos articles científics i de divulgació dedicats a l’estudi de l’arquitectura i les fortificacions. El dia 15, Josep Maria Castellví ens ofereix la conferència “La segona guerra mundial al mar de l’Ebre”. Castellví és historiador naval i documentalista submarí, amb treballs premiats en nombrosos festivals i estudiós dels naufragis del mar de l’Ebre.
Una revisió al passat de la Mar de l’Ebre
Raül González i Jorge Santamaría seran els encarregats de realitzar la ponència del dia 22 titulada “El cultiu d’algues a Catalunya: present i futur”.
González i Santamaría són biòlegs marins amb una llarga trajectòria investigadora en centres com el CSIC. El 2019 funden Algabrava, una empresa dedicada la recerca del cultiu d’algues per a l’alimentació i la cosmètica. Finalment, Esteban Hernández ens explicarà “Aquapònia: integració d’aqüicultura i hidroponia”. Hernández és tècnic en aqüicultura i membre de l’IRTA amb experiència en els diferents assajos dels programes d’aqüicultura i d’aigües marines i continentals.
Així doncs, i com cada any, Històries de la Mar de l’Ebre vol explicar diferents aspectes que conformen la identitat de la costa de l’Ebre. Ho fa amb sessions amenes, al públic amb els experts de cada àmbit per donar a conèixer el nostre patrimoni marítim.