Les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc es repartiran en dos caps de setmana

Les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc se celebraran els dies 8 i 9, i 15 i 16 de novembre. Serà a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, i estaran dedicades a la figura de Gerard Vergés.

Convé recalcar que aquest 2024 és el de la commemoració del desè aniversari de la mort de Gerard Vergés, una de les figures més importants de la literatura en llengua catalana.

Mentrestant, aquest any està carregat d’homenatges, estudis, taules rodones, xerrades i rutes literàries vinculades a la seva vida i obra. La Biblioteca Marcel·lí Domingo dedica les seves Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc a aquesta figura de les lletres catalanes.

Creu de Sant Jordi, Vergés va ser farmacèutic, escriptor, i professor universitari. I entre els guardons literaris més importants que se li van concedir estan el Premi Carles Riba de Poesia, el Premi Josep Pla, i el Premi Josep Vallverdú. Va rebre, l’any 2009, la Medalla d’Or de la Ciutat de Tortosa.

Un homenatge merescut

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan; la regidora de Cultura, Mar lleixà, i la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, han presentat la programació d’aquestes Jornades, que arriben a la seva desena edició.

“Aquesta edició 2024 de les Jornades se centra en la figura de Gerard Vergés -ha dit l’alcalde- l’escriptor i poeta tortosí que és referent indiscutible de les lletres al nostre territori i a l’àmbit dels Països Catalans. Unes Jornades que pretenen recordar i valorar la inestimable aportació de Vergés a la poesia i a la literatura”.

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Mar Lleixà, ha expressat que “volem que aquest, any que dediquem al redescobriment, la reinvindicació i l’homenatge de la figura de Vergés, les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc estiguin també dedicades a ell. Tindrem una programació amb destacats ponents que ens aproparan a la seva vida i obra, juntament amb activitats complementàries com tallers, exposicions, contacontes i audiovisuals”.

Poemes i vins

Lleixà ha destacat la presència de la gamma de vins ecològics amb denominació d’origen Terra Alta que s’engloben en el projecte ‘Inspira Vi i Cultura’. Sis dels quals estan destacats a poetes catalans: Montserrat Abelló, Zoraida Burgos, Marta Pessarrodona, Marià Villangómez, Ponç Pons, i Gerard Vergés. Aquests poetes han cedit els seus poemes per il·lustrar les etiquetes d’aquests vins.

El pack de vins, juntament amb alguns dels llibres de Vergés, es podran adquirir a les llibreries La 2 de Viladrich, La Irreal, i a la Biblioteca Marcel·lí Domingo:

Un dels llibres que acompanyaran a aquesta proposta enològica serà la reedició per part de l’Editorial Comanegra de ‘Tretze biografies imperfectes’. És l’obra de Vergés que va guanyar el Premi Josep Pla l’any 1985.

Activitats culturals paral·leles

Les Jornades inclouen actuacions musicals, tast de vins, conta contes, passi d’audiovisuals i exposicions. Llavors, també acolliran la presentació de la digitalització de la revista Geminis, a càrrec de la directora de la Hemeroteca de la Biblioteca de Catalunya.

Resumidament, entre les exposicions, cal destacar la dels alumnes del Taller de Fotografia de la Biblioteca, ‘Vergés, tretze imatges imperfectes’. Està coordinada pel fotògraf Rafael Ricote, i la recuperació de ‘El cofre àrab’, una mostra que presenta poemes de Vergés amb gravats d’Alfons Costa.

Anterior
Yannick Garcia obté el Premi Mèrit de les Lletres Ebrenques a Amposta
Següent
Amposta posa en marxa el Projecte Vincles, un cicle de cinema familiar per educar en valors