Tivissa acull la primera celebració del Dia de les Dones Rurals a la Ribera d’Ebre

dia_dona_rural

Una celebració organitzada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Tivissa en el Dia de les Dones Rurals.

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i l’Ajuntament de Tivissa organitzen la primera celebració
del Dia de les Dones Rurals a la comarca. Tindrà lloc el pròxim 19 d’octubre a la plaça del Portal de
Tivissa. L’esdeveniment busca visibilitzar i reconèixer la contribució vital de les dones en l’àmbit rural de
la Ribera d’Ebre.

El pròxim dissabte 19 d’octubre, Tivissa acollirà per primera vegada el Dia de les Dones Rurals a la Ribera
d’Ebre. L’objectiu d’aquest esdeveniment també és posar de relleu la contribució essencial de les dones en el
món rural, destacant el seu paper clau en el desenvolupament i manteniment del territori, sovint
invisibilitzat i poc reconegut.

Les dones i la transformació de les zones agrícoles i rurals

Des de sempre, les dones rurals han contribuït a la transformació de les zones agrícoles i rurals.

Aquesta jornada vol donar-los veu i mostrar els reptes i oportunitats amb què s’han trobat i es troben. L’elecció de la plaça del Portal de Tivissa, antiga entrada a la vila medieval, és simbòlica, ja que històricament ha estat un espai de trobada per a les dones de la comunitat per intercanviar productes i coneixements. Celebrar aquest esdeveniment aquí enforteix la connexió entre passat i present, posant en relleu el seu paper en la preservació de tradicions i el desenvolupament local.

D’altra banda, a partir de les 17.30 h, la jornada començarà amb l’obertura de la primera Fira de les Dones Rurals. Tindrà parades exclusivament de dones artesanes de la Ribera d’Ebre, seguit per un taller d’estampació impartit per Roser Gay Il·lustració. Aquest taller utilitzarà cítrics de temporada cedits pel Bonpreu Esclat.

Posteriorment, a les 18.00h, s’inaugurarà la segona edició de l’exposició “Te n’a-Dones?”, un homenatge a disset dones de la comarca, una per cada poble riberenc, que han assolit fites destacables al llarg de la seva vida, sigui en l’àmbit professional o personal.

L’objectiu de l’exposició és visibilitzar les dones de totes les edats de la Ribera d’Ebre, reconeixent la seva contribució al territori.

Un moment clau de la jornada

Breument, un dels moments més destacats de la jornada serà la taula rodona amb dones emprenedores de la comarca, dinamitzada per l’escriptora i periodista Gemma Ventura Farré. Tindrà lloc a les 18.15 h. Aquesta taula rodona proporcionarà un espai de diàleg sobre les experiències en femení que posen la mirada en iniciatives diferents que han estat casos d’èxit i model a seguir, desafiaments i oportunitats d’aquestes dones valentes i compromeses amb la seva terra.

La celebració conclourà a les 19.30 h amb un tast de vins comentat, i després continuarà amb un
vespreig de vins, tapes i música, amenitzat per Meri DJ.

Aleshores, aquesta jornada representa una oportunitat per posar en relleu el paper de les dones rurals en la Ribera d’Ebre i, alhora, fomentar la consciència sobre la importància del seu treball i la necessitat de fer visible i reconèixer el seu desenvolupament, sobretot per la doble responsabilitat de
les dones del segle XXI: la laboral i la familiar i de cures.

Així, l’esdeveniment compta amb el suport de l’Ajuntament de Tivissa, l’Institut Català de les Dones i la Diputació de Tarragona. Amb la voluntat de continuar organitzant activitats que donin visibilitat a col·lectius que han contribuït al creixement i sostenibilitat del territori.

Anterior
Lo Planter i l’Aula Terra ofereixen cursos per aprendre a “cantar, tocar i ballar” lo folklore tortosí
Següent
La Sénia acollirà la XVI Fira d’Artesania i Festa del Moble