L’Ajuntament de la Ràpita presenta la VIII edició d’Orígens

Orígens

Un centenar d’activitats ompliran el barri del Xicago de música, tradicions i gastronomia de l’11 al 13 d’octubre amb Orígens.

La Ràpita celebrarà la VIII edició d’Orígens al barri del Xicago entre l’11 i el 13 d’octubre. Un cap de setmana en el qual més de 50 entitats del municipi participaran en activitats emmarcades en la cultura popular i tradicional local i ebrenca dels inicis del segle XX.

L’alcalde de la Ràpita, Javier Reverté, ha remarcat el goig que és per a ell com a alcalde poder presentar una edició més d’Orígens. On any rere any la implicació de tot el veïnat del barri i d’una gran part de les associacions del poble es bolquen en aquesta celebració, fent-la créixer i millorar.

Ja van VIII edicions

En aquesta VIII edició el poble convidat és Sant Antoni de Portmany. El qual té una relació directa amb la Ràpita a través de les respectives associacions dedicades a les danses tradicionals.

La regidora d’Identitat, Francina Molina, ha explicat del programa, que inclou més d’un centenar d’activitats. Elss clàssics d’Orígens, com la subhasta de peix, la calada del rossegall i la batuda d’arròs a pota. Entre altres actes que ja formen part de la programació de la celebració.

En aquest sentit, la regidora ha destacat: “Un programa que aposta per la música, el teatre i les danses tradicionals de proximitat i el talent del territori. A més de totes les activitats ja consolidades que ens ofereixen les associacions i entitats locals.”

La inclusió i la sostenibilitat, dos nous eixos d’Orígens

Per una banda, enguany els Orígens seran més inclusius que mai. L’Ajuntament de la Ràpita ha treballat intensament perquè aquestes festes siguin accessibles per a tothom, sense barreres. I amb un entorn que promogui la participació de tots els ciutadans, independentment de les seves capacitats.

S’han implementat mesures per garantir aquesta inclusió. Des d’activitats que comptaran amb elements que assegurin la comprensió per a persones amb diversitat sensorial. També interpretacions en llengua de signes i materials de suport com pictogrames.

La prioritat és que aquestes festes reflecteixin la diversitat creant un espai on tothom pugui gaudir i reviure els seus orígens sense barreres.

D’altra banda, la sostenibilitat és un dels temes que també marcaran aquesta edició. Els gots d’Orígens estaran fets de Oryzite, un producte fabricat a partir de la transformació de la clofolla d’arròs procedent del delta de l’Ebre, que forma part d’un 60% del total de l’envàs, i l’altre 40% és polipropilè, que li confereix més durabilitat i resistència. A més, hi haurà quatre models, que formaran una col·lecció de dissenys que fan referència a les arrels rapitenques i a personatges il·lustres.

En l’apartat gastronòmic

En l’apartat gastronòmic d’enguany, a més dels menjars tradicionals oferts des de les tavernes de les entitats que hi ha instal·lades pel barri, diferents restaurants del Col·lectiu de Cuina (Albert Guzmán, Juanito Platja, Llansola, Miami Mar i Casa Ramon Marinés) serviran la nit del dijous dia 10 un menú especial sota el nom comú de Sopar a l’antiga. El dissabte també es cuinaran broquetes de llagostí i xampinyó de manera solidària a benefici de la Lliga Contra el Càncer.

En l’àmbit musical, el plat fort seran les nits de divendres i dissabte, on hi haurà concerts de música tradicional. Divendres destacarà la nit de ronda, on un total de cinc rondalles i deu cantadors de diversos punts de les terres de l’Ebre amenitzaran la nit.

També divendres, per part de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca, es realitzarà un ball durant el qual s’inclourà el ball del fanalet. El dissabte serà també la gran nit de danses tradicionals dels Països Catalans amb un espectacle en què hi prendran part la Colha Santa Maria de Mijaran, de Vielha; la Colla de ball pagès; Can Bonet de Sant Antoni de Portmany, d’Eivissa; el Grup de dansa la Sotà; de Benicarló i l’Esbart Dansaire Rapitenc.

Diumenge a la tarda l’última actuació musical d’aquesta edició será per part de la cantant valenciana Noelia Llorens Titana, que donarà un comiat a l’altura d’Orígens.

Algunes novetats interessants

Com a novetat, durant el cap de setmana es realitzarà l’espectacle itinerant Lo Sereno i el Nerviós, preparat expressament per a aquesta edició per part de DH Company. I a més es podrà veure l’espectacle “Cabaret Pagès” d’Esperanceta de casa Gassia.

Orígens també comptarà amb el mercat de productes de proximitat, demostracions d’oficis per part de mestres artesans del territori, i animació de carrer. Així, el barri del Xicago tornarà a inicis del segle XX amb un ampli programa d’activitats per a totes les edats i públics.

Anterior
El parc de la Fira de Remolins acollirà el IX Cros ATE Ciutat de Tortosa
Següent
Amposta programa una vintena d’obres de teatre a la temporada d’arts escèniques