S’acosta el moment de la sega de l’arròs, la plantació per excel·lència a les Terres de l’Ebre, i de la mateixa forma com la plantada es rep de forma popular amb una gran festa i activitats de tot tipus al seu voltant (especialment quan aquesta plantada es fa de forma tradicional), quan arriba el moment de la sega, a primers del mes de setembre, la festa es rebla de forma simbòlica, com a agraïment per la collita obtinguda.
Aquest any, especialment complicat a causa de la sequera i de les inclemències meteorològiques d’aquests darrers dies, les Festes de la sega de l’arròs es celebrarà el 10 de setembre a Deltebre, concretament a la Finca de Bombita.
Serà una celebració de caràcter tradicional i folklòric, els actes de la qual s’iniciaran divendres dia 8 de setembre, però el plat fort serà diumenge 10 de setembre. Al llarg de tot el dia s’aniran succeint diferents activitats relacionades amb la sega i el cicle de l’arròs, començant per un esmorzar típic del Delta que serviran diferents restaurants participants en la jornada. També hi haurà la representació del sainet “Falses urgències” d ela Cia. Delta Teatre, i a partir de les 12, després de la salutació de l’alcalde de Deltebre, s’iniciarà la sega, que anirà guiada per l’explicació de tot el procés a càrrec de Ramón de Baila i Rodolfo del Bufón.
El dinar tampoc podria faltar i a continuació, mentre els restaurants serveixen tastos d’arròs i altres plats típics, hi haurà una cantada i ballada de jotes a càrrec de la Rondalla del Delta i la Colla Sardanista i de Jotes de Deltebre; una demostració de batre l’arròs a pota, solejar, ventar i ensacar i després del dinar, una sobretaula amb una cantada i ballada popular de jotes.
En paral·lel, durant tot el dia també hi haurà un mercadet artesanal i de productes típics; una sèrie de visites fins el Canal Vell; passejades amb barques de perxar, una demostració de pesca tradicional, així com un espai de jocs tradicionals i diferents actuacions i ambientacions tradicionals.
Les Jornades Gastronòmiques de Deltebre
Naturalment tindran com a protagonista l’arròs perquè el de Deltebre és un producte d’excel·lent qualitat.
Són 12 els restaurants de Deltebre que participen en aquestes Jornades, que comencen divendres dia 8 i s’allargaran fins el 24 de setembre.
Entre les seves propostes hi ha plats estrella com l’arròs caldós amb cranc blau i sípia o la paella a l’estil del Delta, per exemple, així com també l’arrossejat amb xapadillo d’anguila, l’arròs negre o la paella marinera. I tot plegat acompanyat amb entrants com els musclos a la marinera o les ostres del delta, entre molts altres.
Aquestes jornades gastronòmiques compten amb el suport de l’Ajuntament de Deltebre, Deltebre Atracció Natural, Fecotur Associació de Comerç i Turisme de Deltebre, Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera i Europarc Turisme Sostenible en Espais Protegits.
Consulteu el programa de les Jornades per tenir tota la informació disponible i escollir què tasteu i en quin restaurant.
Agregar comentario