Destinaran 2 MEUR a restaurar mediambientalment el meandre de l’Ebre a Flix
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Ajuntament de Flix destinaran dos milions d’euros finançats per l’Estat a actuacions de restauració mediambiental del meandre en els pròxims tres anys. L’objectiu és millorar l’estat ecològic de la massa de l’aigua i la conservació d’hàbitats i espècies d’aquest ecosistema. Segons el director de l’ACA, Samuel Reyes, enguany es farà una caracterització del riu en un tram de cinc quilòmetres. S’esperen els resultats l’any vinent per començar les actuacions de restauració hidromorfològica. L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha celebrat que la partida econòmica vingui acompanyada d’un acord de cabal ecològic de 10 m3/s, si bé ha lamentat que el Ministeri hagi aturat el pla de restitució territorial.
Abans d’iniciar les actuacions al meandre de l’Ebre a Flix s’elaborarà un estudi per definir l’abast i volum del fang present al llit del riu. La caracterització es farà en un tram de cinc quilòmetres, on s’avaluarà la possible afectació de la cadena tròfica de l’ecosistema i es quantificaran els llots. Segons el director de l’ACA, Samuel Reyes, s’està iniciant la licitació d’aquest estudi, un tràmit que s’espera que s’allargui un màxim de vuit mesos.
La previsió de l’ACA i de l’Ajuntament de Flix és que les primeres accions a l’ecosistema fluvial s’engeguin l’any vinent, a partir dels resultats obtinguts en aquest estudi. Les actuacions preveuen restituir espècies pròpies de la zona, tant pel que fa a al bosc de ribera com dels peixos autòctons. A la vegada, es començarà a redactar un avantprojecte de pas de fauna de l’embassament de Flix, vinculat al cabal ecològic que s’ha d’alliberar pel meandre. Altres aspectes que també es tindran en compte són la millora de la connectivitat fluvial i la diversitat d’hàbitats.
Pel que fa a la inversió de dos milions d’euros per part de l’Estat, l’Agència Catalana de l’Aigua té previst incloure actuacions a la depuradora que gestiona i que està a tocar del meandre de Flix. La voluntat és millorar l’abocament i tractament de les aigües que van a parar en aquest ecosistema a través d’un tractament «tou» amb el qual es preveu reduir els nivells de nitrogen i fòsfor a l’aigua. Es tracta d’unes accions que es podrien executar també a partir de 2024.
Un cabal ecològic per al meandre
Més enllà de l’acord per a la restauració ambiental del meandre de Flix, l’alcalde Francesc Barbero ha celebrat que, després d’anys de reivindicacions, s’hagi fixat un cabal ecològic en aquest punt del riu Ebre de 10 metres cúbics per segon. «Pot semblar poc, tenint en compte els volums que es mouen al riu Ebre, però a una zona on en teníem zero, es notaran molt. És el millor complement que pot tenir la inversió de dos milions d’euros en mesures de restauració ambiental», ha assegurat Barbero. L’alcalde ho considera un «primer pas» perquè el cabal «no és suficient» i ha anunciat que vetllaran el seu compliment.
Paral·lelament, el batlle ha carregat contra l’Estat per haver aturat el pla de restitució territorial vinculat a la descontaminació de l’embassament de Flix. En aquest sentit, l’alcalde ha afirmat que els pobles amb actuacions pendents d’aquest pla se senten «decebuts» amb el govern espanyol. Per a Barbero, el fet que la descontaminació del riu s’hagi acabat, no és motiu perquè el Ministeri freni aquestes actuacions, de les quals només se n’ha executat una quarta part i que havien de garantir captacions d’aigua noves i alternatives per als municipis riu avall en cas d’accident de contaminació a l’Ebre. Per tot plegat, ha anunciat que s’emplaçaran políticament perquè l’Estat assumeixi la seva responsabilitat en aquest cas.